Câini Pentru Oameni

Fundația Vier Pfoten a inaugurat astăzi, la București, primul Centru din Europa de Terapie Asistată de Animale și Cercetarea Interacțiunii Om – Animal, în care sunt folosiți câini comunitari. “Dogs For People“ – Câini Pentru Oameni este un proiect finanțat integral de Vier Pfoten, unde copiii cu dizabilități vor beneficia în mod gratuit de programe de terapie cu câini comunitari. Ședințele de terapie sunt conduse de echipe compuse din psihoterapeuți, antrenori și câini special antrenați.

Acest Centru este un vis devenit realitate, fiind un proiect unic în Europa. Din 2004 încoace, de când am început să derulăm programe de terapie asistată de animale, am încercat în permanență să demonstrăm valoarea și contribuția imensă a acestor câini în beneficiile pe care le aduc copiilor. Acum, prin Centrul “Dogs For People“  inaugurat astazi, putem aduce dovezi despre beneficiile interactiunii pozitive cu animale. Centrul beneficiaza de cea mai performantă tehnologie de cercetare în domeniul interacțiunii om-animal.

– Dr. Anca Tomescu, Coordonatoarea proiectului  VIER PFOTEN

Cred că acest centru care reprezinta încununarea muncii de peste 10 ani a echipei noastre din România – poate reprezenta o cotitură în modul în care privim animalele comunitare pe întreg globul. Astăzi, poate nu ne spune mare lucru această clădire unde ne-am adunat doar noi, susținătorii și presa. Dar gândiți-vă la zecile de copii care au făcut deja progrese remarcabile, la faptul că perceptia față de animalele fără stăpân s-a îmbunătățit. Gândiți-vă ce se va întâmpla în 10 ani de acum înainte și câte se vor schimba datorită acestui centru.

– Helmut Dungler, fondatorul și președintele VIER PFOTEN

dogs for people

Câini pentru oameni – parteneriate cu universități și institute de cercetare

O altă latură a proiectului “Dogs For People“ este reprezentată de stabilirea de parteneriate între centrul de terapie și institutele de cercetare:

Acest domeniu  de cercetare este încă la început, în România. Cred că acest centru va aduce o contribuție semnificativă în domeniul cercetării interacțiunii om-animal.

– Victor Chitic, psihoterapeut

Victor Chitic conduce supervizarea științifică a proiectului și este, totodată, cercetător în domeniul interacțiunii om-animal la Universitatea Babeș-Bolyai, din Cluj.

Terapia Asistată de Animale se adresează atât adulților cât și copiilor și poate fi folosită pentru recuperare psihică, fizică și pentru pacienții cu boli incurabile în fază terminală. De la începutul proiectului, din 2004, și până acum, posibilitățile echipei au fost limitate, din cauza lipsei de spațiu și a resurselor. Începând cu acest an, prin deschiderea centrului Câini pentru oameni,  peste 50 de copii vor putea beneficia anual de programele de terapie asistată de foști câini comunitari.

În prezent Vier PFOTEN lucrează cu patru câini adoptați și dresați să devină câini de terapie.

TibiCe face un câine de TAA (Terapia Asistată de Animale)

Câinii de terapie trec în primă instanță printr-un program de dresaj pentru disciplina de bază (pas, chemare, șezi, culcat etc), iar apoi un dresaj particularizat în funcție de exercițiile care se fac cu copiii în contextul terapeutic.

Un câine de TAA este în primul rând un câine care a fost special selecționat pentru această activitate. În urma evaluării temperamentului și a răspunsului său la anumiți stimuli, trebuie în primul rând să ne asigurăm că în orice situație pe care câinele o poate percepe ca amenințătoare va alege să fugă și nu să atace.

La selecție se urmărește alegerea unui câine pentru care interacțiunea cu oamenii este autorecompensatorie. Apoi urmează o perioadă de aclimatizare la mulți stimuli pe care îi poate întâlni în contextul terapiei (zgomote  puternice, oameni care se deplasează neobișnuit, cârje, bastoane, gesturi bruște, etc).

Un câine de terapie este învățat să facă tot felul de trucuri care să amuze copiii, dar care să și servească un scop terapeutic. Un exemplu foarte simplu este aportul cu mingea. Aruncatul unei mingi, într-un context terapeutic cu un copil cu dizabilități, poate ajuta copilul să își dezvolte motricitatea grosiera, bilateralitatea (să-și folosească și mâna stângă și cea dreaptă) sau orientarea spațială (stânga, dreapta, sus, jos, înainte, inapoi). Interacțiunea câinelui cu omul în terapia asistată de animale are particularitatea că este o interacțiune direcționată cu scop și este mediată de către un profesionist.

Cu două zile înainte de lansarea Centrului Câini pentru oameni, Vier Pfoten a anunțat că   și-au pierdut ambasadorul, pe Tibi, cățelul care a început în 2004 terapia cu câini maidanezi la Vier Pfoten. Tibi a lucrat împreună cu trainerul său, George, cu copii cu autism sau abandonați de părinți, cu bătrâni uitați de familii prin aziluri sau pacienți cu boli în fază terminală. Tibi a fost un erou și un pionier. Tibi a fost un ghemotoc de dragoste în forma cea mai pură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *