Românii ajung târziu la medic. De multe ori atât de târziu, încât nu mai află un diagnostic, ci o sentință. Moment în care poate deveni imposibil să mai fentezi moartea. O mai poți amâna, așa cum a reușit mama mea, de exemplu, dar cu multe eforturi și, de fapt, învârtindu-te într-un cerc vicios și tot nociv.

Vreau să mai trăiesc pentru că mai am niște lucruri de făcut, mi-a spus ea. Și mereu apăreau altele de făcut, și mereu timpul era coasa, și mereu era grija că trebuie să trăiască. Și anii, puțini care ne-au mai rămas împreună, au trecut fără să poată rezolva ce conta pentru mine cel mai mult – salvarea vieții ei.

A fost doar un timp în care grijile au fost mai multe și teama de final a fost mai lungă și mai dureroasă. Sunt recunoscătoare că l-am mai avut și pe acesta împreună, dar pentru că știam ce era în sufletul ei, clipă de clipă, pentru că știu ce final cumplit și nemeritat a avut, anii aceia sunt acum amintiri cu un gust dulce amărui. Mai mult… amărui.

Asta nu înseamnă că trebuie să renunți. Există boli care pot fi învinse, există și diagnostice care nu înseamnă sentințe. Mama nu a avut norocul ăsta, pentru că la ea toate tratamentele pentru ce pusese stăpânire pe viața ei au venit când nu o mai puteau ajuta. Mă refer și la descoperirea celor care ar fi putut-o vindeca, chiar dacă a fost și ea unul dintre românii care au ajuns la medic prea târziu.

Am vești bune! Carcinomul bazocelular nu a mai recidivat. Sunt 10 luni de când am avut operația și cicatricea arată foarte bine. Vă trimit și poze.

Spune Ioana Castaniu din București pe site-ul Fundației Dr. Leventer canceruldepiele.ro. Și nu este singura mărturie că se poate. Că se poate să învingi în fața unui diagnostic dur, dar venit la timp. (altul decât cel primit de mama mea)

1 din 3 oameni este depistat cu cancer de piele, iar cel mai des tip întâlnit este carcinomul, o tumoră malignă formată din celule epiteliale. Asta se întâmplă la nivel mondial. La nivel național, nu se știe mai nimic. 91% dintre români NU AU AUZIT DE CARCINOM, chiar dacă 87% dintre români au auzit de cancerul de piele. Sunt cifre desprinse dintr-un studiu pe care Fundația Dr. Leventer pentru Sănătatea Pielii l-a realizat ca parte dintr-un demers ce are ca scop informarea despre această afecțiune care cuprinde mai multe tipuri de cancer.

Deși medicii din România, pentru că nu există statistici centralizate la nivel național, spun că acest raport de 1 la 3 la nivel mondial este identic și în țara noastră, românii pun cancerul de piele pe ultimul loc în ierarhia celor mai frecvente forme de cancer. Probabil unul dintre motivele care îi fac să ajungă târziu la medic. Un altul este și faptul că această boală are o evoluție silențioasă. Dar, ”sub aparența benignă, de bubă care vine și trece de la sine, pot să fie și probleme serioase. Pielea are 5 feluri de aspecte de leziuni, cu peste 3000 de diagnostice pentru aceste leziuni.” canceruldepiele.ro

Cancerul de piele este vindecabil dacă este depistat la timp. Și pentru asta, nu trebuie să întârzii să ajungi la medic dacă răspunsul la următoarele întrebări este da:

Ai o leziune care crește silențios – fără durere, fără mâncărime?

Este persistentă?

Se ulcerează? Se rănește ușor? Sângerează?

Se află pe o zonă expusă la soare, la lumină?

Arată ca un coș, un noduleț, o ulcerație sau este o pată negricioasă, care seamănă cu o aluniță, dar a crescut în câteva luni?

Ai petrecut mult timp în aer liber?

Cineva din familia ta a avut experiența unui cancer de piele sau a altor boli alocate?

Ai pielea albă, care se arde ușor la soare?

Vârsta ta este de 50 ani sau mai mare?

Cu alte cuvinte…

CITEȘTE PIELEA

Fundația Dr. Leventer ți-a pregătit și un concurs unde poți să verifici dacă ai învățat să-ți citești pielea. Trebuie să răspunzi la câteva întrebări dintr-un quizz și intri automat în tragerea la sorți pentru unul dintre cele trei kituri de îngrijire a pielii (compuse din: Avene Tolerance Extreme Emulsie și Avene Apă Termală 150 ml), oferite de Eau Thermale Avene în fiecare săptămână.

canceruldepiele-ro Pe canceruldepiele.ro găsești multe informații legate de piele și afecțiunile ei, dar și detaliile campaniei demarate de această fundație, prin care se dorește informarea și educarea publicului pentru sănătatea pielii, adică prevenția şi  identificarea la timp a cancerului de piele (carcinom și melanom). Parte a acestei campanii este și demersul prin care, în fiecare lună, o persoană suferindă de carcinom cutanat este ajutată cu o operație pro bono. Până la sfărșitul anului, începând cu luna septembrie, specialiștii Fundației Dr. Leventer vor  efectua câte o operație pe lună, selectată din cazurile trimise aici. Este o campanie ce are ca scop reducerea  numărului de diagnostice tardive de cancer de piele, care influențează negativ șansele de tratament ale pacientului.

Pentru că ai avut răbdarea să citești și despre ceva care îți poate face bine, am premii. 🙂 Am de oferit două seturi AVENE ce conțin Avene Tolerance Extreme Emulsie și Avene Apa Termală. Dar am nevoie de ceva care să-mi arate că n-am vorbit/scris degeaba. Vreau să fiu sigură că, după toate rândurile astea, te-ai uitat la pielea ta. Așa că, aștept răspuns la întrebarea:

Câte alunițe ai?

Râzi? Foarte bine. E mai bine așa, decât să plângi mai târziu, nu?

Dacă e nevoie (sper să fie!!!), fac extragerea cu random.org, dacă nu, nu.

melanoma-abc

sursa foto unitedwefightcancer.org