9 – 11 septembrie, înainte de începerea școlii, caravana SMURD ”Fii pregătit!” te cheamă să înveți la școala supraviețuirii în situații de urgență.

Faci față situațiilor de urgență?

Mă gândeam azi, când am fost la conferința de presă care ne informa despre caravana SMURD, la Cernobîl. Pentru că am citit înainte despre faptul că nord-coreenii ar fi spus că au reușit cu succes un nou test nuclear, iar în contextul locului unde mă aflam dimineață, asta mi-a venit în minte. Am avut niște flash-uri cu expresia mamei atunci când a auzit ce s-a întâmplat la Cernobîl și cu toată grija și frica ce emanau din privirea și gesturile ei. Trebuia să-mi dea un prim ajutor pentru care nu era pregătită, într-o situație pe care nu știa nimeni cum să o gestioneze. Cei care au trăit momentele acelea știu ce haos a fost. Cine se gândea atunci că mai târziu eram eu pusă în situația de a îi acorda primul ajutor copilului meu?! Nu a venit nici o nucleară, a fost doar un crenvurșt (da, așa sunt eu îmi otrăvesc copiii, Barnevernet să mă mănânce!!!). Atunci a fost mai rapid Isopescu și i-a scos bucata de carne ce i se blocase copilei în gâtlej. Era vineție și râsul dispărea încet. O prosteală care se putea termina într-un fel pe care nu mi-l pot imagina. Metoda folosită atunci a fost cred cea mai neindicată, dar a funcționat. Există și metode corecte de prim ajutor, dar să fim sinceri, câți dintre noi le cunoaștem? Cred că foarte puțini.

Au mai fost situații de urgență și partea bună este că le-am făcut față. Partea proastă e că am avut reacții improvizate pe ce am mai auzit pe la niște cursuri, pe ce am mai văzut prin filme și pe instinct, unul puternic, e drept. Dar e suficient? Nu. Bătrânețea te învață ce înseamnă frica și acum, la 40 de ani (au șalele), am început s-o simt cum mă testează încet, încet. Mama mă bătea la cap într-un timp să am mereu undeva în casă un bagaj mic cu o lanternă, apă, biscuiți, chibrituri, medicamente, în cazul în care cade casa pe noi din cauza unui cutremur. E o chestie cât se poate de serioasă, dar imaginea cu mine și valijoara în beznă pe sub dărâmături, ponosită și cu lanterna în mână, m-a făcut să râd mereu. Acum se cam transformă în rânjet și mâine, poimâine, parcă mă văd cum o împachetez. 🙂

Cele trei sunt niște situații care au metode specifice de a fi întâmpinate. Și le poți învăța acum într-un centru mobil de pregătire, un camion utilat cu tot ce trebuie, care ajunge anul acesta în 20 de localități. Un proiect numit Caravana SMURD ”Fii pregătit!”, inițiat de Fundația pentru SMURD și implementat cu sprijinul Fundației Vodafone România, care a contribuit cu 400.000 de euro din investiția totală de 523.000 de euro.

caravana-smurd-fii-pregatit

Fundația Vodafone România este bucuroasă să contribuie la implementarea cu succes a Caravanei ”Fii pregătit!”. Fundația își concentrează activitatea și resursele în patru direcții strategice – sănătate, educație, servicii sociale și voluntariat – iar caravana SMURD este genul de proiect care atinge toate aceste domenii, așadar impactul său este cu atât mai important.

Ravinder Takkar, Președinte și CEO al Vodafone România

Nu este singurul proiect pentru care au colaborat cele două fundații. Colaborarea dintre Fundația Vodafone România și Fundația pentru SMURD a început în 2004. Un an mai târziu, a fost implementat primul sistem de telemedicină pentru ambulanțele SMURD, care a reprezentat o premieră absolută pentru România. Parteneriatul a continuat cu proiecte anuale de amploare, astfel că, după 12 ani de colaborare, Fundația Vodafone România a finanțat Fundația pentru SMURD cu peste 2,2 milioane de euro pentru proiecte de care au beneficiat 400.000 de persoane din toată țara.

50-60 la sută dintre cei afectați de un dezastru sunt copii (UNICEF)

Campania de pregătire pentru acordarea primului ajutor în situații de urgență înseamnă cursuri care se adresează în principal copiilor, mergând pe principiul că își pot influența părinții prin ceea ce învață, dar se adresează și populației adulte şi profesioniştilor din cadrul sistemului de urgenţă și sunt susţinute de formatori specializaţi, angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Am gândit această campanie pentru a educa populația în domeniul acordării primului ajutor, dar în principal copiii și tinerii. După primele două luni de itinerariu prin țară, cifrele ne arată că sala de curs din caravană este mereu plină, iar 40% dintre beneficiarii cursurilor sunt copii și tineri, ceea ce ne confirmă că am intuit corect interesul lor.

dr. Raed Arafat, fondatorul SMURD

Este vorba de un centru mobil construit pe structura unui tir, cu o sală de școlarizare pentru 40 de persoane și este dotat cu toate echipamentele medicale şi de prim ajutor, dispozitive portabile, inclusiv simulatoare.

caravana-smurd-centrul-mobilCursurile sunt oferite în 20 de localități și includ prezentarea principalelor dezastre naturale care pot afecta România – cutremure, inundații, alunecări de teren, incendii etc. – şi modul în care populaţia se poate pregăti pentru a le face față. Participanții vor putea urmări filme realizate de Departamentul pentru Situații de Urgență şi Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Există și o parte practică interactivă, ȋn care vor fi prezentate măsurile de prim-ajutor de către un paramedic SMURD, precum și demonstrații de stingere a incendiilor.

caravana-smurd-interior-centru-mobilCalendarul caravanei este disponibil pe site-ul fundatiapentrusmurd.ro şi în aplicaţia DSU, disponibilă în Apple Store și Google Play. Pe site găsești și formularul de înscriere la cursuri.

Caravana SMURD ”Fii pregătit!” este acum în București în Parcul Carol, 9-11 septembrie cum spuneam, și va ajunge la Buzău pe 17 septembrie.

caravana-smurd-locatii

Știați că…

Organismul uman are la dispoziție doar 5 minute să stea în stop cardio-respirator și să consume oxigenul din corp?

Pulsul se poate simți cel mai bine pe artera carotidă.

Pentru a afla dacă o persoană respiră sau nu, trebuie să ne folosim de auz – să o ascultăm, tactil – să o simțim și văz – să o vedem in acelasi timp, minimum 5-10 secunde.

Verigile „lanțului supraviețuirii” sunt:

  1. Accesul la un sistem de urgență – în RO, 112 este numărul de urgență apelabil din orice rețea de telefonie
  2. Suportul vital de bază – manevrele de bază pentru oxigenare a funcțiilor vitale, pe care trebuie și poate să le facă oricine. (orice intervenție de ajutor este protejată: LEGEA nr.95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii Art 87. – (1) Acordarea primului ajutor de bază, fără echipamente specifice, se efectuează de orice persoană instruită în acest sens sau de persoane fără instruire prealabilă acţionând la indicaţiile personalului specializat din cadrul dispeceratelor medicale de urgenţă sau al serviciilor de urgenţă prespitalicească de tip SMURD şi serviciului de ambulanţă judeţean sau al municipiului Bucureşti, având ca scop prevenirea complicaţiilor şi salvarea vieţii până la sosirea unui echipaj de intervenţie. (2) Fiecare cetăţean are obligaţia să anunţe direct sau să se asigure că un caz de urgenţă a fost anunţat deja, la numărul 1-1-2, înainte sau concomitent cu acordarea primului ajutor, fiind obligat să respecte indicaţiile specializate oferite de personalul dispeceratului de urgenţă.)
  3. Defribrilare precoce (dar asta înseamnă accesul la defribilatoare în spații aglomerate de ex. mall, metrou, hotel, aeroport)