Ella Fitzgerald – 101 ani de la naștere

Ella Fitzgerald, „The First Lady of Song” – „Prima doamnă a muzicii”, s-a născut într-o zi de 25 aprilie și a fost cea mai populară cântăreață de jazz din Statele Unite. Cu un registru vocal excepțional și o capacitate infinită de a improviza, a contribuit la dezvoltarea stilului vocal interpretativ modern în muzica de jazz alături de cîntărețele Billie Holiday și Sarah Vaughan. Colaborarările cu Louis Armstrong și Count Basie au făcut-o cunoscută în lumea întreagă.

Ella Fitzgerald și-a dedicat viața muzicii, a primit sute de premii și onoruri, dar nu a trăit niciodată dragostea perfectă despre care cânta cu pasiune.
În căutarea stabilității s-a măritat cu Benny Kornegay, un lucrător la docuri, dar căsătoria a fost anulată rapid. În 1946, însă, și-a găsit perechea: în timpul turneului cu trupa lui Dizzy Gillespie, Ella s-a îndrăgostit de basistul Ray Brown. Cei doi s-au căsătorit și, în cele din urmă, au adoptat un fiu pe care l-au numit Ray, Jr. Însă nici de data aceasta cuplul nu a rezistat.
Din cauza programului aglomerat și a numeroaselor turnee, căsătoria cu Ray Brown s-a deteriorat și s-a încheiat în anul 1952.
Întrebată despre cum a reușit să stea departe de scandaluri, într-un interviu acordat în anul 1970 pentru CBC, Ella spune că nu a fost chiar așa:

”A fost foarte aproape de a se întâmpla un scandal odată, când m-am îndrăgosit în Norvegia, de un norvegian. Deși nu a fost chiar un scandal… Atunci oamenii nu acceptau asemenea lucruri din cauze rasiale, așa că povestea asta a devenit una de primă pagină.”

Și pentru că dragostea Ellei Ftzgerald pentru jazz a fost, indiscutabil, una care a rezistat în fața oricăror obstacole, vă invit să ascultați chiar în interpretarea marii artiste ce înseamnă jazz-ul. Această definiție, explicată alături de Mel Torme la decernarea premiilor Grammy în anul 1976, este poate cel mai mai bun argument pentru a păstra acest gen muzical aproape de inimile voastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *