Google, prin Digital News Initiative, a dat startul înscrierilor pentru Innovation Fund, până pe 4 decembrie. Sunt 150 de milioane de euro, fondurile urmând a fi oferite într-o perioadă de 3 ani, sub forma unor finanțări fără obligaţii suplimentare pentru idei noi în industria media.

În fiecare an vor fi organizate cel puţin două sesiuni de înscrieri. Prima sesiune începe astăzi şi se încheie la data de 4 decembrie. Următoarea va debuta în primăvara anului 2016, detaliile urmând a fi publicate pe Digital News Initiative.

În luna aprilie, Google a lansat Digital News Initiative, un parteneriat cu 11 organizaţii de presă din Europa, pentru a sprijini jurnalismul de calitate prin tehnologie şi inovaţie. Prin acest demers, Google așteaptă proiecte care demonstrează aplicarea practică a noilor tehnologii în jurnalismul digital, care sprijină dezvoltarea noilor modele de afaceri sau care chiar modifică modul în care utilizatorii consumă ştirile în format digital.

Proiectele pot fi complet experimentale, însă trebuie să includă obiective bine definite şi trebuie să aibă o consistentă componentă digitală, fără să fie obligatorie utilizarea produselor Google. Inițiativa este deschisă pentru oricine din industria europeană de știri digitale, indiferent că este la început de drum sau consacrat.

Sunt disponibile trei categorii de finanţare:

Proiecte prototip deschise organizaţiilor – şi persoanelor fizice – care îndeplinesc criteriile de eligibilitate şi au cost total de până la 50.000 euro. Aceste proiecte trebuie să fie într-o fază iniţială, cu idei încă în formare şi ipoteze de testat. Costul total va fi acoperit în proporţie de 100%.

Proiecte medii deschise organizaţiilor care îndeplinesc criteriile de eligibilitate și au cost total de până la 300.000 euro. Vor fi acceptate cereri de finanțare de până la 70% din costul total al proiectului.

Proiecte mari deschise organizaţiilor care îndeplinesc criteriile de eligibilitate şi au cost total de peste 300.000 euro. Finanțarea este până la 70% din costul total al proiectului, cu stabilirea unui plafon de finanțare de 1 milion de euro.

Sunt posibile excepţii de la plafonul de finanțare de 1 milion de euro pentru proiecte de anvergură care au o structură colaborativă (de exemplu, o colaborare internaţională, trans-sectorială între mai multe organizaţii) sau care au o contribuţie semnificativă în domeniul industriei media.

Primele finanțări vor fi acordate la începutul anului 2016.

Termenul limită pentru înscrierea în prima rundă de finanţare este 4 decembrie 2015, iar criteriile de eligibilitate, termenii şi condiţiile de participare şi formularele de înscriere le găsiți pe Digital News Initiative.

digital news date