Oamenii buni nu știu că sunt buni, dar știu că sunt oameni. A fi om bun nu este o etichetă la care aspiră, pe care și-o doresc. Vor și știu că trebuie să ajute. Iar când cineva observă și le oferă recunoașterea faptelor bune, rămân fără glas. Sunt oameni al căror sens nu este să își facă un panou cu diplome acasă și care, atunci când le primesc, o fac cu modestie și emoție de parcă nu li s-ar cuveni. Nu vor în lumina reflectoarelor, nu vor aplauze la scenă deschisă, nu vor să își construiască un resume, vor doar să dea sens cuvântului omenie.

Gala Fundației Vodafone, desfășurată pe 1 octombrie, a desenat harta oamenilor buni și a faptelor bune premiate anul acesta, în cel de-al 17-lea an de existență.

Alba – Premiul pentru Pionierat, Curaj şi Perseverenţă

Premiul pentru Pionierat, Curaj si Perseverenta

Dragoș Zaharia este președintele Asociației S.M. Speromax Alba Iulia, asociație care a fost înfiinţată la 1 octombrie 2007 de un grup de pacienţi care sufereau de scleroză multiplă. Astăzi în evidențele Speromax sunt 82 de pacienţi cu scleroză multiplă din judeţul Alba. Numărul pacienților cu scleroză multiplă din România nu se cunoaște însă exact, pentru că nu există un registru național al pacienților care suferă de această boală neurologică. O cifră aproximativă o dă Societatea de Neurologie: 100.000 de cazuri. Scopul inițial al pacienților din Alba care au înființat Seromax a fost să stabilească legături între bolnavii de scleroză multiplă și cu instituţiile publice la nivel judeţean, majoritatea fiind persoane imobilizate la pat. În anul 2012, Asociația Speromax a aplicat la programul „Voluntar de profesie” și a devenit o cauză susținută de Fundația Vodafone. Dar a însemnat și începutul unei colaborări care se continuă și anul acesta, când împreună au lansat proiectul „Scleroza multiplă, boala adultului tînăr. Recunoaşte riscurile“. Un proiect pe care Fundația Vodafone îl susține financiar cu suma de 55.822 de euro, prin care pacienți cu scleroză multiplă vor avea parte de asistenţă specializată din partea unei echipe formate din asistenţi sociali, kinetoterapeuţi şi psihologi.

Bihor și Mehedinți- Premiul pentru Impact în Comunitate

Premiul pentru Impact in ComunitateRodica Tiriteu este director al Școlii Gimnaziale Numărul 1 din Chișlaz, județul Bihor. A mobilizat comunitatea din sat și a reușit alături de profesori și voluntari să construiască un spațiu pentru educație care să aibă încălzire centrală și grupuri sanitare în interior și să le ofere copiilor din grădiniță și școală „o sală de clasă ca în povești”. Dacă ieri copiii din Chișlaz mergeau la toaleta din curtea școlii, astăzi 127 de copii învață în Europa, nu într-un colț uitat din România. Rodica Tiriteu a dat startul la „Mobilizare pentru învățare” prin proiectul “Ajută un sat. Schimbă o ţară” ce face parte din Programul strategic de investiţie în mediul rural al Fundația Vodafone România, program care se derulează la nivel naţional şi care susţine dezvoltarea de proiecte în domeniile educaţiei, sănătăţii şi serviciilor sociale necesare categoriilor defavorizate din satele şi oraşele mici din România.

Elisabeta Păcuraru este profesor în Eșelnița și project manager în cadrul Asociației Comunității Eșelnița Cazanele Dunării. Și mai este ceva. Este omul care s-a implicat trup și suflet în lansarea Centrului Comunitar pentru Dezvoltare și Educație din cadrul proiectului „În centru este Eșelnița”, un proiect sponsorizat de Fundația PACT, cu susținerea financiară a Fundației Vodafone România. Aici vor avea loc activități remediale cu elevii cu dificultăți de învățare, vor avea loc întâlniri și programe pentru voluntari, cursuri pentru adulți și activități cu școlari ce sunt dornici să învețe și”după școală”.

Buzău – Premiul pentru excelenţă în colaborarea dintre instituţii şi organizaţii neguvernamentale

Premiul pentru excelenta in colaborarea dintre institutii si organizatiile neguvernamentale

Adriana Crăciun este biolog, director al Centrului de Transfuzii Sanguine Buzău și este cea prin implicarea căreia s-a dus la bun sfârșit renovarea și dotarea Centrului de Transfuzie Sanguină din Buzău. De aici au ajuns la București, în ultimii 3 ani, 40.000 de unități de sânge și preparate sanguine. Și tot de aici, în 2015, au plecat 24 de colecte mobile, inclusiv în mediul rural. Înființat în 1975, Centrul de Transfuzii Sanguine Buzău a fost renovat anul acesta și adus la standardele meritate, acest lucru fiind posibil prin finanțarea primită în cadrul programului „O șansă pentru viață”, cel mai amplu program național de donare de sânge din România derulat din 2008 de Asociaţia React şi Fundaţia Vodafone.

Brașov – Premiul pentru Voluntariat

Asociația Diaconia Ajutor Internațional a reușit și anul acesta să transforme în realitate visul a patru familii dezavantajate din judeţul Braşov, localitatea Cristian. A patra ediție a proiectului derulat în parteneriat cu Fundația Vodafone, „Built for tomorrow” este și cel mai mare proiect de voluntariat corporativ, la care au participat peste 400 de voluntari din cadrul companiei Vodafone România, voluntari care au construit  în doar 5 zile, 4 case pentru familiile aflate în grija Asociației Diaconia Ajutor Internațional.

Premiul pentru Voluntariat

Timișoara – Premiul pentru cel mai activ voluntar de profesie

Elena Daria Tanasă este specialist în relaţii publice dar a renunțat după 5 ani la munca într-o multinațională pentru a fi voluntar în cadrul Asociaţiei Şcoala Mamei Junior. Se implică în proiecte de strângere de fonduri, organizează competiții sportive și târguri caritabile. Anul trecut a devenit „voluntar de profesie” în cadrul programului cu același nume derulat de Fundația Vodafone cu proiectul „Hidroterapia”, reușind astfel să crească numărul copiilor cu nevoi speciale care au acces la una din cele mai consacrate şi eficente terapii în tratarea bolilor ce ţin de întârzierile de dezvoltare. Proiectul „Hidroterapia” a luat naştere în aprilie 2013, cu un număr iniţial de şapte copii cu nevoi speciale, pentru ca în prezent numărul copiilor care beneficiază de această terapie să fie 117, într-un cadru mult mai eficient și mai organizat, cu doi medici, un psiholog, doi kinetoterapeuți,  doi fiziokinetoterapeuți, doi instructori de înot și aproximativ 15 voluntari.

București – Premiul Mobile for Good

Asociația „Sprijin pentru diabet” s-a născut din dorința de a ajuta pacienții cu diabet mai mult decât o pot face medicii susținuți sau nu de autorități. Cu scopul de a identifica, iniția, organiza și promova orice fel de acțiuni care să contribuie la profilaxia, combaterea și tratarea bolilor metabolice, a diabetului zaharat, la nivelul mijloacelor și tehnicii medicale existente în acest domeniu. Este o asociație care astăzi face posibilă monitorizarea glicemiei cu ajutorul unor senzori, eliminându-se înțepăturile zilnice și facilitând interpretarea datelor și a intervențiilor rapide de la distanță. Copiii bolnavi de diabet sunt ajutați să-și monitorizeze boala și să beneficieze în timp real de tratament cu ajutorul tehnologiei, prin proiectul „Telemedicină pentru copilul insulino dependent” realizat de Asociatia Sprijin pentru Diabet si Clinica de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Tehnomed, finanțat de Fundația Vodafone. Mihaela Vlăiculescu, membru fondator al asociației, este iniţiatoarea şi coordonatoarea acestui proiect care vine în ajutorul a peste 3.000 de copii cu diabet de tip I care vor beneficia de sistemul de monitorizare de la distanţă a glicemiei şi de administrare a insulinei.

Premiul 'Mobile for Good'

Târgu Mureş – Premiul Mobile for Good

Zsigmond Varga este coordonatorul Serviciului de Ambulanţă Samaritanus din Târgu Mureş și directorul Asociației Samaritenilor din România. Asociația, prin proiectul „SOS Surdo-Muți”, a dezvoltat un sistem de comunicare și avertizare în timp real, ce vine în sprijinul autonomiei persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire, permițându-le să solicite ajutor de urgență prin transmiterea unor mesaje generice predefinite. Serviciul de Ambulanţă Samaritanus asigură de 3 ani monitorizarea stării de sănătate prin butoane de panică a câtorva persoane nevăzătoare din Tîrgu Mureş, dar prin această aplicație monitorizarea și intervenția vor putea fi realizate prin apelul direct şi personal, prin mesaje generice predefinite către dispecerat, în caz de urgenţă. Beneficiarii acestui proiect vor fi instruiți în cadrul Filialelor Asociaţiei Naţionale a Surdo-Muţilor. Mai mult, pacientul surdo-mut va putea primi ajutor nu doar pe teritoriul României, ci și în altă țară, dacă proiectul va fi implementat.

Fundația Vodafone România este prima fundație corporativă din România. De la înființarea sa, în 1998, și până astăzi, a finanțat 848 de programe în beneficiul copiilor, bătrânilor, persoanelor defavorizate, persoanelor cu dizabilități și al victimelor calamităților naturale din toată țara. Fundatia Vodafone România a investit peste 20 de milioane de Euro în proiecte desfășurate cu peste 600 de organizaţii non-guvernamentale, pentru peste 650.000 de beneficiari.

În 2015, Fundația Vodafone România a continuat cele 11 proiecte aflate deja în curs de desfășurare ca parte a programului Mobile for Good și a adăugat proiecte noi, ajungând la un număr total de 19 proiecte. Bugetul alocat a fost de 804.500 euro. Proiectele lansate în acest an includ:

Tehnologia ca instrument de fundraising

Tehnologie pentru persoane cu deficiențe de auz și de vedere

Telemedicina copilului insulinodependent

Helpline pentru persoanele vârstnice

Tehnologie pentru pacienții cardio din mediul rural

Tehnologie pentru copiii cu epilepsie, autism sau boli grave

Tehnologie pentru operațiile de transplant

Tehnologie pentru managementul plăgilor

Lista completă a premiilor Fundației Vodafone 2015 poate fi consultată AICI.