Dacă în 1989 erau 25 de ani de sistem, astăzi sunt 50 de ani de sistem care trebuie îndepărtat. Uriașa diferență de până acum este aceea că în 1989 revoluția împotriva sistemului comunist care era abuziv și corupt a avut lideri imediat. Astăzi, revoluția împotriva sistemului democratic abuziv și corupt nu are lideri. Nu mai departe de lideri de opinie.

Dosarul revoluției a fost închis în 2015. Cum a fost posibil ca Revoluția din 1989 să nască lideri politici imediat, va rămâne un mister nedezlegat, un mister care ar fi spus multe despre ceea ce s-a întâmplat atunci.

Sunt 50 de ani în care dezvoltarea României a funcționat printr-un sistem abuziv și corupt, dacă avem în vedere ce se strigă astăzi în România. Opinia oamenilor reflectă faptul că din 1989 încoace, singura libertate păstrată este libertatea de exprimare, care poate că nu s-ar fi păstrat dacă mijloacele nu s-ar fi multiplicat. Puterea rețelelor sociale trebuie folosită ca mijloc absolut pentru libertate și asta s-a și întâmplat parțial și anul trecut și anul acesta. Cu manipulările și încercările firești de a deturna sensul inițial – revolta în fața unui sistem corupt.

Marea problemă, însă, a acestor rețele sociale este că a dezvoltat lideri de opinie, nu lideri capabili să și ia în mâini frâiele unui sistem curat. Și propunerile care vin de pe Facebook, de exemplu, și desemnează ca reprezentanți ai societății civile jurnaliști, actori, muzicieni, bloggeri, o demonstrează acum. Acești lideri de opinie își invocă refuzul de a fi reprezentativi prin mărturisiri care demonstrează același lucru. Majoritatea își declină responsabilitatea de a reprezenta „strada” la Cotroceni accentuând faptul că nu sunt pregătiți și pentru a intra în sistem și a produce schimbările cerute. Dar liderii de opinie ai rețelelor sociale nici nu propun. Indiferent de cum a fost pasată mingea de către președintele Klaus Iohannis, dacă acești lideri de opinie ar fi venit cu propuneri concrete pentru a înlocui politicienii cu tehnocrați, așa cum majoritatea au și spus că își doresc, mișcarea civilă din stradă nu s-ar fi divizat atât de mult și nici nu ar fi existat atâtea propuneri cu care, practic, politicienii își hrănesc în acest moment orgoliul și aroganța: „Dacă POPORUL nu ne vrea pe NOI, să îi VOTEZE pe BULGARI” – Mihăiță Calimente, deputat PNL.

Este momentul ca liderii de opinie ai rețelelor sociale, dacă recunosc că atât sunt, ceea ce e perfect legitim, corect și de admirat, să propună tehnocrați care să înlocuiască politicienii care au dezamăgit. Să propună lăsând orgoliile la o parte, curat, așa cum își doresc să fie sistemul care îi va reprezenta. Nu este suficient să spui „eu nu sunt pregătit”. Este nevoie să spui clar și răspicat cine este pregătit. Altfel, dacă se amână, totul se va duce într-un derizoriu care îi va favoriza tot pe politicienii care spun acum că țara trebuie guvernată, că au specialiști în partide și care vă promit liste curate la alegeri, că se vor reforma. Și vor fi alegeri anticipate, democratic, dar cu aceiași politicieni. Reforma trebuie începută și cu soluții, nu doar cu retrageri.

colectiv fuck all your wicked hotnewssursa foto Hotnews