În 2013 Matylda a vrut să fie liberă. A evadat din ferma lui Leszek Zasada și a fugit, și a fugit, și a fugit… timp de doi ani!

În toată perioada acesta, nimeni și nimic nu a putut să o facă să se întoarcă acasă. Nici Leszek călare pe cal, nici câinii, nici capcanele, nici fermierii furioși că le călca terenurile. Nimic nu i-a stat în cale!

Matylda a vrut să fie liberă și a reușit!

O „maestră a supraviețuirii”, după cum a denumit-o tvn24.

Dar viața în libertate înseamnă și probleme. A supraviețuit celor două ierni, dar și-a pierdut vițelul conceput în timpul escapadei, care iată că a avut și o latură romantică. Și când, în sfârșit, s-a întors acasă în Zloty Stok, cicatricile arată că nu i-a fost ușor. Dar, hei, sunt doar niște tatuaje ale unor amintiri din libertate, până la urmă!

Cine e Matylda?

Matylda este o vacă din Polonia, localitatea Zloty Stok.

Matylda

A evadat din fermă, așa cum spuneam, iar fermierul stăpân a încercat toate variantele posibile să o aducă acasă. A o omorî nici nu intra în discuție, în Polonia fiind interzis să omori un animal de fermă fără motive serioase.

Leszek Zasada a povestit televiziunilor că a conceput tot felul de capcane complicate, dar toate au dat greș. A urmărit-o călare pe cal, apoi cu câinii dar tot n-a reușit. Și în tot timpul acesta, localnicii deveneau din ce în ce mai furioși pentru că Matylda le distrugea culturile. Când au încercat să o tranchilizeze, a devenit și mai determinată să fugă. Au dat greș și cu asta!

Ce a adus-o acasă până la urmă?

Sarea, merele și varza.

Pentru câteva zile am încercat  și o metodă mai puțin ortodoxă, să o curtez. I-am adus sare, mere și varză. Și a mers!

– spune Leszek.

sursa tvn24