Timpul parcă s-a comprimat și iată că ne apropiem rapid de evenimentul care refuză mediocritatea și reașează conceptul de a fi the best of the best pe primul loc în piramida nevoilor omului modern. Zilele Biz debutează luni 11 noiembrie și, așa cum am promis, iată care sunt propunerile pentru o săptămână de toamnă în care astenia nu-și va găsi niciun participant.

Luni 11 noiembrie – Antreprenoriat

Cei cu idei dar și cu viziune vor moșteni planeta afacerilor. Iar cei care au făcut deja dovada curajului și viziunii vin la Zilele Biz pentru a împărtăți din experiența lor. Antreprenori consacrați, care conduc afaceri românești de succes cu prezență internațională, dar și reprezentanți ai noului val antreprenorial ne vor dezvălui pașii necesari pentru reușita într-un mediu de business plin de provocări.

Burghezii și meșteșugarii vor deveni artizanii bogăției – Ludovic al XIV-lea

Mai târziu, în secolul XX, Joseph Schumpeter spunea: În antreprenoriat existǎ o înțelegere pe care o facem în legaturǎ cu un anumit tip de comportament care include: inițiativǎ, organizarea și reorganizarea mecanismelor socio-economice și acceptarea riscului și a eșecului.

Behavioriștii analizează antreprenorii ca fiind inovatori, lideri, asumatori de riscuri, independenți, creatori, tenaci, energici, originali, optimiști, orientați spre rezultate, flexibili, materialiști.

Nu sunt singurele descrieri ori singurele citate care includ activitatea acestor maeștrii ai afacerilor pe cont propriu de azi, dar sunt unele care mi-au atras atenția în mod special pentru că sunt valabile și acum. Este foarte important să-i cunoaștem, să-i întâlnim atunci când își spun povestea. Pentru mine, antreprenorul anului 2013 în România este un om, în primul rând, curajos.

Panelul complet al zilei Biz dedicate antreprenoriatului, aici.

antreprenoriat

Marti 12 noiembrie – Inovatie

Inovația este pilonul care va genera dezvoltarea companiilor, prin produse și servicii unice. Globalizarea elimină jucatorii fideli conformismului și îi premiază pe cei care intuiesc modele de business inovatoare. Află cine deseneaza azi ideile de succes ale zilei de mâine și descoperă-i pe românii care au reușit să trezească admirație la nivel internațional cu idei inovatoare, finanțate cu fonduri limitate.

Una din cele mai dragi, apropiate de sufletul meu, campanii din acest an a fost Susținem inovația!. Biz și DDB și-au conectat ideile și creativitatea și am aflat cine sunt inovatorii momentului.

Mircea Tudor, coordonatorul proiectului Roboscan 2M Aeria, care a primit Marele Premiu la Salonul de Invenții de la Geneva, și fondator al MB Telecom, companie care detine 14 brevete de invenții naționale și internaționale, va fi prezent alături de echipa sa la Ziua de Inovație.

Și nu este singurul. Dintotdeauna, la acest capitol important, românii au stat foarte bine. Ocaziile pentru a-i cunoaște sunt din ce în ce mai puține, contrar nevoii de a îi avea în preajmă. Este inutil să ne punem întrebarea de ce în contextul unei globalizări agresive, dar este vizibil necesar să îi prețuim, să îi cunoaștem, să îi provocăm în permanență să existe. Pentru mine, inovatorul anului 2013 în România este un om care face diferența.

Panelul complet al zilei Biz dedicate inovației, aici.

inovatie

Miercuri 13 noiembrie – Management

Credeți că se poate prezice viitorul? Răspunsul la această întrebare este unul afirmativ, chiar dacă vorbim despre mediul de afaceri. Motivul? Putem privi cu atenție la cei mai vizionari lideri și la strategiile adoptate de aceștia în cei cinci ani de recesiune și vom avea o idee concretă despre cum vor arăta companiile “mâine”.

La nivel teoretic, managementul este o chestiune stabilită destul de clar. Sunt cinci funcții care dacă primesc impulsul aplicării în practică, totul e minunat – managementul funcționează(!) – previziunea, organizarea, coordonarea (antrenarea), controlul (evaluarea). Simplu, dar complicat pentru că astăzi nu mai putem vorbi atât de mult la nivel teoretic, în condițiile în care știm cu toții pe propria piele că practica ne omoară. Practica omoară la propriu companii și viețile oamenilor din companii, atunci când managementul este cunoscut strict la nivel teoretic, distorsionat de oameni care poartă o pălărie prea mare în momente cruciale de criză. Criza la nivel de management nu presupune doar aspectul financiar, avem de-a face cu o criza identității mai ales, în contextul unei proaste delimitări a conflictului emoțional vs conflict de idei. Pentru mine, managerul anului 2013 în România este omul care creează sau scrie în continuare istoria, omul care înțelege că roata a fost deja inventată și se folosește de această prețioasă informație pentru a mișca lucrurile, inovând păstrând istoria și muncind alături de oameni. Managerul anului 2013 trebuie să fie un lider, nu un șef.

La acest capitol chiar simt nevoia să vă arăt ceva simplu, care ar trebui să devină tabloul nelipsit din birourile managerilor.

sef vs lider

Panelul complet al zilei Biz dedicate managementului, aici.

management

Joi 14 noiembrie – CSR

Traversăm o perioadă delicată și este nevoie de acțiune, pentru a depăși momentul în care ne aflăm și efectele care se anunță devastatoare pentru noi toți. Doar gândirea sustenabilă și un plan de măsuri rapide din partea tuturor, a fiecăruia dintre noi, companii, ONG-uri, guverne, pot întoarce roata. Iar timpul celor mai bune acțiuni este acum!

Momentele de criză financiară nu pot fi depășite fără întoarcerea la umanitate. Sunt poate momentele cele mai dure în care ne aducem aminte că suntem și trebuie să fim oameni, că numai așa putem menține societatea măcar pe linia de plutire.

CSR înseamnă Corporate Social Responsibility (Responsabilitatea Socială Corporatistă) pe scurt, și trebuie să conțină sensurile cuvintelor etică, responsabilitate, conștiință, performanță, devotament, sustenabilitate, corectitudine – să fii bine, făcând bine (Rawlins, 2005). Practic, acest concept, nu doar că salvează companii în situații de criză (dacă ar fi să gândim strict dintr-o direcție de business), dar aduce pe locul real capitalul uman și aduce beneficii economice pentru societate. Corporația funcționează pentru comunități, dar în societate. Pentru mine, omul implicat în CSR-ul românesc în 2013 este un om care trăiește printre oameni.

Panelul complet al zilei Biz dedicate CSR, aici.

csr

Vineri 15 noiembrie – Media & Marketing

Fragmentarea consumului de media și diversificarea platformelor deschid noi orizonturi în strategiile de comunicare ale brandurilor. Nu mai putem însă discuta în paradigma offline versus online. Nu contează mediul, ci puterea poveștilor pe care brandurile le pot transmite. În era multitudinii de platforme, canale și influențatori diverși, atentia poate fi captată numai prin mesaje puternice și personalizate, cu grade de interacțiune peste nivelul cu care eram obișnuiți în trecut.

Cum mai putem reuși astăzi să captăm mesajul de care chiar avem nevoie, mesajul util și adevărat, în contextul în care suntem bombardați informațional? Unde cauți tu răspunsurile la întrebări atunci când, dacă deschizi internetul, toată lumea are o părere, un sfat, o informație de tip breaking news?

Nu mă mai uit la televizor! OK, am înțeles asta, dar unde te uiți? Aflăm mii de povești care nu ne interesează și prea puține care au valoare la nivel personal. Partea cea mai frumoasă este că există povești și că nivelul de transmitere s-a rafinat. Dar este suficient? Și media și marketingul sunt într-o căutare de sine acerbă în epoca dezvoltării tehnologiei. Pentru mine, omul perfect de media din România lui 2013, știe să folosească noile instrumente păstrând intactă libertatea de exprimare, fără să o compromită la modul senzațional sau prin utilizarea onomatopeelor. Marketing ar trebui să însemne manipularea de care ai nevoie, pe care ți-o doreai, dar nu știai că este posibilă… momentul WOW!

Panelul complet al zilei Biz dedicate Media & Marketing, aici.

media&marketing

Evenimentul Zilele Biz 2013 se desfășoară între 11-15 noiembrie la Hotel Howard Johnson București și este organizat de echipa BIZ.

Sustin ZileleBiz