Prepararea hranei cu foc sau o sursă de căldură este o activitate specifică omului. Chiar dacă, uneori, ne-ar plăcea să vedem o girafă ținând tigaia pe aragaz, n-o să se întâmple asta. Din păcate…

Acum că am stabilit că în afară de raw vegani, care și-au pierdut această calitate specifică (buhaha!), tot omul gătește la foc, să mestecăm ceva.

La un moment dat, un coleg spunea că rețetele de pe net sunt mult prea complicate. Că și-ar dori să găsească informații mai simple, de tipul ”cât timp trebuie lăsat să fiarbă un ou” sau altele din aceeași gamă. Oricât de aiurea pare problema asta, nu e. Pe mine practica m-a învățat ce și cum, dar nu poți să-i spui unui bărbat să stea mai mult la cratiță. (bineînțeles că poți, dar mie nu-mi place să-mi pierd timpul) Nu l-am mai auzit vorbind despre mâncare în ultimul timp, deci cred că are burta plină as in și-a găsit o iubită. Totuși l-am adus în discuție pentru că nu are cum să fie un caz singular. O fi el unic în felul lui, dar în ăsta nu e. Sunt mulți oameni care vor să gătească și nu știu de unde să o apuce. De mâner tigaia, ok, dar mai departe?

Pentru mine nu cum să fac ceva în bucătărie e problema, ci ce să mai fac. Doi copii îmi dau peste cap teoriile despre ce e bun și ce nu, așa că uneori ajungem să mâncăm ceva în oraș pentru că pur și simplu nu mai am inspirație. Oricât de la îndemână este să arunci niște cartofi în ulei încins, totuși, eu sunt mama, ei copiii, eu stabilesc. Și am stabilit deja că nu se mănâncă mai mult de o dată la două săptămâni cartofi prăjiți și nici asta nu e o regulă, oricum. Poate să dureze mai mult. Deci, ce naiba să mai pun în cratiță să fie și sănătos și să le și placă?

Iată două situații care, deși sunt total diferite, au un numitor comun:

Noi ce mâncăm azi?

O soluție și-a făcut intrarea și pe piața noastră de food (atât cât o cunosc eu). Este vorba despre un concept întâlnit deja  prin alte țări. Să găsești rețeta cu ingredientele într-un loc și să nu-ți mai rămână altceva de făcut decât să aprinzi un foc și să… gătești! Chiar și rețete mai complicate.

Mai pe înțelesul tuturor, să-ți livreze cineva ingredientele gata porționate, cu tot cu rețetă, pentru a găti.

Real Foods s-a gândit la treaba asta și eu deja am testat oferta cu pui indian Korma. Vă dau rețeta imediat, dar nu pun și poze că nu-s sadică.

UCOOK este un proiect implemetat de curând, cu ajutorul căruia poți să gătești ca un chef și poți să scapi și de beleaua cumpărăturilor prin supermarket sau piețe. Practic tot ce ai de făcut este să intri pe site și să comanzi din ofertă. Ai la dispoziție două variante pe săptămână: una vegetariană și una clasică. Acasă îți vine o cutiuță cu ingredientele și rețeta (modul de preparare și timpul). Și ta na! S-a rezolvat cu ”noi ce mâncăm azi?”. Ingredientele sunt proaspete și dacă vrei să faci mai multe porții poți să le cumperi și separat, dar pentru două persoane ce primești este suficient pentru o cină copioasă. Detalii găsești unde scrie cu roșu UCOOK.

Rețeta promisă:

Pui indian (sau ne) Korma

Piept de pui 400 gr

Ceapă albă 200 gr

Iaurt 100 gr

Smântână lichidă 60 gr

Ghimbir 30 gr (dacă dai ignore aici, faci doar pui cu sos)

Pudră migdale 30 gr (idem ca mai sus)

Usturoi 2 căței

Pastă roșii 40 gr

Ulei 2 linguri

Sare ½ linguriță

Zahăr ½ linguriță

Pieptul de pui se taie mărunt și se marinează cu iaurt, un pic din sare, un pic de ghimbir și usturoi. Se lasă la frigider 30 de minute. Se toacă ceapa și se călește în ulei la foc mediu. Se adaugă restul de ghimbir și usturoi. Se adaugă pudra de migdale și pasta de roșii. Se pune puiul marinat, apoi smântâna și zahărul și se lasă la foc mic 5 minute. Se adaugă 50 ml de apă și se lasă la scăzut. Se amestecă și se ia de pe foc când carnea e pătrunsă.

Ei bine, acesta e un preparat din care copiii mei nu o să guste pentru că ghimbirul pentru ei e ca usturoiul pentru vampiri. Dacă și la voi e la fel, putem uita de el și de pudra de migdale și mâncăm doar pui cu sos. Pentru că, oricum, asta e de fapt cel mai mișto în bucătărie: să faci din orice rețeta proprie și să te distrezi!

sf-cooking

Poftă bună!