Știați că…

– din cele 112,5 milioane donări de sânge înregistrate la nivel global, aproximativ jumătate dintre acestea sunt colectate în țările cu venituri mari, care găzduiesc doar 19% din populația lumii?

– în țările sărace, mai mult de 65% din transfuziile de sânge se fac copiilor sub vârsta de 5 ani, în timp ce în țările bogate grupul de vârstă care are nevoie de transfuzii de sânge este peste 65 de ani (76%)?

– 74 de țări colectează peste 90% din rezerva de sânge de la voluntari neplătiți, iar 71 de țări colectează mai mult de 50% de la familii și donatori plătiți?

– doar 51 de țări din 180 care și-au raportat datele produc plasmă și produse medicale derivate, iar 96 de țări au raportat că toate produsele derivate vin din import?

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că tot sângele donat trebuie să fie testat, iar screening-ul pentru HIV, Hepatita B (HCB) , Hepatita C (HCV) și sifilis trebuie să fie obligatoriu. Dar acest lucru se poate face doar dacă există dotările necesare și 13 țări din cele 118 au raportat la OMS că nu pot detecta toate cele patru tipuri de infecții. O barieră este lipsa kiturilor de testare, fiind și cea mai comună problemă.

Și transferul sângelui și procesarea se lovesc de lipsa banilor. În țările cu venituri mici, doar 50% din sângele colectat este separat pe componente, în timp ce în țările cu venituri mari procentul ajunge la 97%!

Toate aceste date au fost prelucrate de Organizația Mondială a Sănătății care a obținut răspunsuri din partea a 180 de țări, ce reprezintă 98,3% din populația globului.

Acum, poate vă întrebați cum stau lucrurile în România… Iată câteva cifre:

– în România, doar 1% din donatori sunt voluntari din cei 1,7% de donatori din TOATĂ populația României.

– Românii donează de patru ori mai puțin sânge decât media europeană.

– Institutului Naţional de Transfuzii a transmis anul trecut că în toată ţara se donează în fiecare zi aproximativ 1.500 de pungi de sânge și numai în Bucureşti este nevoie de 1.000 de pungi zilnic.

O problemă identificată de Asociația REACT și Fundația Vodafone România este, dar în curând vom putea spune a fost, starea precară a centrelor de donare. Și nu mă refer doar la kituri de testare sau instrumente de procesare, ci chiar la pereți, uși, podele, scaune. Cele două organizații au pornit în anul 2008 împreună pentru a găsi și a da ”O șansă pentru viață”. Acesta este și numele proiectului care a devenit cel mai mare program național de donare de sânge din România și prin care și-au propus, din 2014, și renovarea centrelor de transfuzie sanguină.

Prima oprire a fost reabilitarea Centrului de Transfuzie Sanguină București, cel mai mare centru din țară. După modernizare, în Capitală timpul de pre-donare a fost redus cu 50%.

Anul următor, programul a fost extins și alte 7 centre de transfuzie sanguină au fost reabilitate: Buzău, Cluj, Giurgiu, Iași, Slatina, Suceava și Târgu Jiu. Au urmat în 2016 Alba Iulia, Arad, Brașov, Călărași, Constanța, Tîrgu Mureș, Sfântul Gheorghe, Slobozia, Bistrița și Drobeta- Turnu Severin.

Și planurile nu se opresc aici. Până în primăvara anului viitor vor fi 42 de centre reabilitate și dotate, adică toate. Și dacă ne gândim că 18 șanse pentru viață au însumat 414.140 de vieți salvate, 42 de centre de transfuzii modernizate înseamnă 991.000 de vieți. Dacă vreți să vorbim și despre bani, acești ultimi patru ani ai proiectului înseamnă 1 milion de euro investiți de Fundația Vodafone România.

Însă, avem de luptat și cu mentalități. România, știți, se încadrează în rândul țărilor cu venituri mici, unde o problemă la fel de importantă este educația. Dar și aceasta se poate face. Iar „O șansă pentru viață” înseamnă în acest an și peste 20 de campanii mobile de donare de sânge, desfășurate pe perioada verii peste tot în țară, campanii ce vor fi organizate și pentru angajații Vodafone România, precum și în alte 30 de companii partenere.

Asociația React este o organizație neguvernamentală care implementează proiecte integrate, care produc schimbări majore în viața oamenilor prin intervenții adaptate și implicare activă. În cei unsprezece ani de la înființare, asociația a contribuit la schimbarea vieții unui număr de aproximativ 200.000 de oameni și a salvat peste 300.000 de vieți.

Fundaţia Vodafone România este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998. În cei 19 ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat 1.046 de programe derulate de 660 de ONG-uri din întreaga țară în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit peste 26 milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere.