PEDITEL – 1791

Este primul serviciu telefonic de sfat medical pediatric de urgență din România și funcționează în regim permanent, 24/24, 7 zile pe săptămână, la Spitalul de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca.
Printr-un apel la numărul scurt 1791, părintele este îndrumat, de către un medic specialist, cum să intervină, să monitorizeze și să amelioreze simptomele copilului său, în situații medicale cu risc minor.

1791 este un număr scurt cu tarif normal, diferit de serviciul național de urgență 112, exclusiv pentru jude’ul Cluj.

În 12 săptămâni de funcționare, au apelat la acest serviciu peste 1000 parinti, care au solicitat asistență în cazuri de febră, tuse, viroze respiratorii, erupții cutanate și în ceea ce privește administrarea medicamentelor.
Inițiatorul acestui proiect este medicul Călin Lazăr, director medical al Spitalului de Urgență pentru Copii Cluj.
PEDITEL a fost înființat la inițiativa Fundației “Părinți din România”, filiala “Părinti Clujeni” și este finanțat integral de Fundația Vodafone România, cu o investiție totală de 42.000 euro.

OTOSCREEN

Este un proiect medical prin care patru maternități din spitalele județene din Zalău, Alba Iulia, Bistrița și Sighetul Marmației sunt dotate cu aparate de otoemisiuni pentru realizarea screening-ului auditiv la nou-născuți și depistarea precoce a cazurilor de hipoacuzie profundă. Prin acest proiect s-a realizat și modernizarea condițiilor de testare din Clinica ORL a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, prin dotarea cu un timpanometru cu banda largă.
Copiii suspectați de hipoacuzie la cele patru maternități, vor fi direcționați către Clinica ORL a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj pentru a se stabili diagnosticul clinic de precizie.
Se estimează că peste 8000 de copii vor fi testați anual și aproximativ 5-8 sugari vor putea fi diagnosticați la timp cu hipoacuzie, defectul senzorial cel mai frecvent în rândul nou-născuților.
Proiectul Otoscreen a fost inițiat de doamna doctor Violeta Necula, medic primar, secția ORL, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj și implementat cu ajutorul Asociației “Societatea Română de Rinologie și Chirurgie Endoscopică Rinosinusală” și este finanțat integral de Fundația Vodafone România, cu o investiție totală de 30.000 euro.

Fundația Vodafone Romania este o organizație non-guvernamentală cu statut caritabil, distinctă de operațiunile comerciale ale companiei,îinființată în 1998. În cei 16 ani de activitate, Fundația Vodafone România a finanțat peste 768 de programe în beneficiul copiilor, bătrânilor, persoanelor defavorizate și tinerilor cu dizabilități intelectuale sau locomotorii. Până în prezent, Fundatia Vodafone a investit 17 milioane Euro în proiecte desfășurate de organizațiile non profit partenere.