107 de proiecte din 27 de țări europene vor primi finanțare în valoare de aproape 22 milioane de euro, în a treia rundă de finanțare a proiectului Digital News Initiative. Prin acest fond, Google s-a angajat să acorde finanțări în valoare de 150 milioane de euro, timp de trei ani, pentru a sprijini sectorul media din Europa și a oferi organizațiilor posibilitatea să încerce lucruri noi, să experimenteze și să inoveze în mediul digital.

Din România au primit finanțare trei proiecte, în valoare totală de 428.000 euro:

Blue Insight – Fact Scan

Cu o finanțare de 50.000 euro, Fact Scan va oferi o soluție de verificare în timp real a informațiilor apărute în mass-media, fie ele materiale scrise, audio sau video. Obiectivul este să transforme procesul de verificare a informațiilor într-unul eficient și rapid.

Hotnews.ro – The Newsroom Democracy Radar

Acesta va fi un produs de sondare a opiniei publice, cu un grad de răspuns mai mare decât al soluțiilor clasice. Instrumentul va putea fi utilizat de publicații și jurnaliști, oferind statistici relevante prin agregarea și eșantionarea datelor. Valoarea finanțării este de 168.000 euro, iar soluția va fi dezvoltată în parteneriat cu Opinary.

Ringier Romania – stiricurate.ro

Stiricurate.ro va funcționa ca o platformă pentru conținut jurnalistic de calitate, agregat și selectat de editorii Ringier. De asemenea, va fi și un sistem digital de verificare a știrilor, unde utilizatorii pot căuta și verifica informațiile apărute în presă. Valoarea finanțării obținute este de 210.000 euro.

Fondul de inovare al Digital News Initiative s-a lansat în octombrie 2015, când s-au depus primele proiecte. Detalii găsiți AICI. Următoarea rundă de finanțare se va deschide la începutul lunii septembrie.