Pe mine mă interesează mult mai mult, în momentul de faţă, universul www, căruia eu i-am spus velvet freedom” – Florian Pittiș.

Pentru Moțu, libertatea de catifea putea fi doar pe internet. Mereu un spirit tânăr care și-a dorit să ajungă la tineri, indiferent de vârstă.

Pe 16 noiembrie 2004 s-a lansat oficial Radio 3Net. Încetarea programului din FM Radio România Tineret, fusese hotărâtă în 2003. Îmi aduc aminte forfota lansării oficiale și tinerețea din Temișana în acel noiembrie, dar îmi aduc aminte și că nu am înțeles exact cum  se va putea face radio doar pe internet. Îmi aduc aminte, de o șuviță de păr tăiată în loc de panglică și de multe zâmbete, de roșu și negru, de înlocuirea discursurilor pompoase cu nerăbdarea echipei de atunci.

Tot atunci s-a născut și muzica liberă online – cele mai bune 500 de albume, cele mai bune 500 de piese, cei mai mari 100 de chitarişti ai tuturor timpurilor, cei mai buni 100 de artişti rock ai tuturor timpurilor şi 1.001 albume de ascultat într-o viaţă, toate pe www.radio3net.ro. O bogăție pe care Radioul Public o punea la dispoziția ascultătorilor, fără program, fără să depindă de generozitatea unui moderator de radio. Tot atunci, moderatorul de radio nu mai stătea ascuns în studioul de radio, în spatele unui microfon, ci în fața ascultătorului care putea să îl vadă printr-un stream video – Camera 1 / Camera 2.

Chat-ul a fost legătura directă cu ascultătorul și cred că nici măcar Moțu Pittiș nu s-a așteptat ca prin acest banal instrument să se creeze o comunitate atât puternică de… chaterași. Primul chateraș oficial, primul nickname care a stat apoi zi și noapte online a fost… Dylan. Inutil să spun cine era. A fost clar primul radio cu chaterași!

Comunicarea cu ascultătorul de radio cred că a fost de fapt cea mai importantă schimbare care s-a produs odată ce radioul public a pornit la drumul libertății din online.

Tot la 16 noiembrie 2004, Radio 3Net a fost primul care a propus un alt fel de radio public, care aducea ceea ce tehnologia ne punea la dispoziție, fiind primii în Europa, poate chiar din lume care am introdus ascultătorul-utilizator ce putea să comunice direct cu realizatorul pe chat și pe forum. Și cine nu-și mai aduce aminte efervescența care se creease în jurul forumurilor, primele rețele sociale.

Ambiţia noastră este să înglobăm în acest site tot ceea ce ar putea interesa măcar o dată un singur roman, iar publicul țintă era Orice fiinţă umană care dispune de un calculator conectat la internet şi e capabilă să tasteze. Simplu. Atunci se nășteau și internauții, bloggerii, ideile care aveau să revoluționeze onlineul și să-l facă ce este astăzi – o comunitate uriașă conectată, o comunitate care poate încă să comunice liber.

radio 3 net era scris pe o steluță care a început să strălucească roșu și negru – online, on net, on air. Un radio pe care Florian Pittiș îl visa și noaptea. Mă întreb dacă mai visează cineva un radio, noaptea.

Frecvența digitală 223,936 MHz în sistem digital T-DAB permite ascultarea radioului public online, în București, fiind tot un asset din viitor.

Povestea merge mai departe, sunt 9 ani de când a început, și acum Radio Romania 3Net aduce în continuare inovațiile tehnologiei la… radio. www.radio3net.ro este astăzi și în variantă 3D, este weather responsive și vrea să rămână în continuare un radio pentru publicul tânăr. Și, cel mai important, este că nu se oprește aici. Am împlinit 9 ani, în anul și luna în care Radiodifuziunea Română a împlinit 85 de ani.

Sunt tânăr, doamnă…

La mulți ani!

radio3net 2004  radio3net radio3net   rr3net logo