Tabloul intitulat ”Femeia care scrie” este portretul amantei artistului, Marie-Thérèse Walter, cea care la 17 ani l-a vrăjit pe Picasso pe străzile Parisului, când acesta avea 45 de ani.

Pablo Picasso era atunci însurat cu Olga Koklova, dar ani de zile și-a ascuns relația amoroasă clandestină chiar sub ochii soției. La propriu. Marie, amanta, a locuit într-un apartament aflat vizavi de casa familiei, cumpărat de… Picasso.

Femeile sunt pentru mine de două feluri: zeiţe sau preșuri.

– Pablo Picasso

Marie-Thérèse Walter i-a dăruit artistului o fetiță, Maya, fapt ce a dus și la separarea acestuia de soția sa. Au urmat alte femei, alte iubiri, dar Picasso a cerut ca la mormânt să-i fie ridicată o statuie a ”femeii care scrie”, Marie-Thérèse. Poate ca o răzbunare, poate ca altceva… Însă răzbunarea femeii care l-a iubit și i-a dăruit o fiică vine, iată, în secolul XXI. Portretul ei a fost vândut cu aproape 40 de milioane de euro. 🙂 Un portret care o înfățișează scriindu-i iubitului.

Tabloul s-a aflat în colecția autorului până în anul 1961 și este datat 26 martie 1934. Nu a mai fost văzut la nici o licitație, rămânând apoi în colecția unei persoane private mai bine de 50 de ani.

sursa Euronews