Răzbunarea femeii care scrie

Tabloul intitulat ”Femeia care scrie” este portretul amantei artistului, Marie-Thérèse Walter, cea care la 17 ani l-a vrăjit pe Picasso pe străzile Parisului, când acesta avea 45 de ani.

Pablo Picasso era atunci însurat cu Olga Koklova, dar ani de zile și-a ascuns relația amoroasă clandestină chiar sub ochii soției. La propriu. Marie, amanta, a locuit într-un apartament aflat vizavi de casa familiei, cumpărat de… Picasso.

Femeile sunt pentru mine de două feluri: zeiţe sau preșuri.

– Pablo Picasso

Marie-Thérèse Walter i-a dăruit artistului o fetiță, Maya, fapt ce a dus și la separarea acestuia de soția sa. Au urmat alte femei, alte iubiri, dar Picasso a cerut ca la mormânt să-i fie ridicată o statuie a ”femeii care scrie”, Marie-Thérèse. Poate ca o răzbunare, poate ca altceva… Însă răzbunarea femeii care l-a iubit și i-a dăruit o fiică vine, iată, în secolul XXI. Portretul ei a fost vândut cu aproape 40 de milioane de euro. 🙂 Un portret care o înfățișează scriindu-i iubitului.

Tabloul s-a aflat în colecția autorului până în anul 1961 și este datat 26 martie 1934. Nu a mai fost văzut la nici o licitație, rămânând apoi în colecția unei persoane private mai bine de 50 de ani.

sursa Euronews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *