Gia Allemand s-a sinucis prin spânzurare săptămâna trecută, iar astăzi se presupune că gestul ei a venit în urma hărţuirii prin mesajele violente, de ameninţare, pe care le primea online. Gia era model, dansatoare şi a ajuns celebră în SUA în urma participării la show-urilor tv Burlacul şi Batchelor Pad. Moartea, în cazul ei, a venit online. „Am fost victima acestor persoane de când mă ştiu. Oamenii care spun lucruri urâte altor oameni şi încearcă să-i pună astfel la punct sunt doar nişte frustraţi, nesiguri şi deprimaţi în legătură cu propria viaţă. Mă bucur că am învăţat de la mama mea că dacă nu am lucru drăguţ să i-l spun cuiva, mai bine nu deschid gura” spunea pe Twitter, impresionată fiind de moartea Amandei, o adolescentă de 16 ani care s-a sinucis tot prin spânzurare, după ce primise mesaje jignitoare. giaallemand_realitatea.net Gia Allemand, o tânără frumoasă, talentată, trăia un coşmar din cauza ameninţărilor, insultelor, mesajelor venite de la oameni ascunşi în spatele unor identităţi virtuale care îi spuneau că o urăsc. Sub ştirea care anunţa motivele sinuciderii, postată pe facebook, un român a comentat “O durea stomacu”. Atât. Pe dailymail.com alt virtual a postat în mulţimea de comentarii cu condoleanţe “They won’t say what happened to her yet so I will assume she choked on a banana.” Nici nu mă obosesc să traduc.

Azi, Gia Allemand are o pagină de facebook Remembering Gia Allemand. Şi nu e singura. gia allemand remembering Jessica Laney, o tânără de 16 ani, trăia în Hudson, SUA. S-a sinucis prin spânzurare în urma mesajelor oribile primite pe siteurile de socializare pe care activa – Tumblr şi Ask.fm – “De ce esti asa urata?”, “De ce nu te-ai sinucis deja?”, “Sinucide-te! Nu ai nici o valoare!”. Astăzi are o pagină de facebook RIP Jessica Laney. jessica laney rip Cadavrul adolescentei Gabrielle Molina a fost descoperit de sora sa în dormitorul din casa părintească din Queens. S-a sinucis prin spânzurare, iar apropiaţii fetei au declarat poliţiei că aceasta şi-ar fi luat viaţa din cauza bătăii de joc generate prin comentariile de pe internet, în urma postării unui videoclip cu ea pe youtube. R.I.P Gabrielle Molina. gabrielle molina Sarah Lynn Butler din Hardy, Arkansas, s-a sinucis în septembrie 2009 după ce a primit mai multe mesaje oribile pe pagina MySpace. Ultimul mesaj primit, văzut de părinţi, spunea că este o mică naivă proastă care va fi uitată foarte repede şi că nimeni nu-i va simţi lipsa. Părinţii au găsit-o spânzurată, iar în biletul de adio Sarah a scris că nu mai suportă ce spun oamenii despre ea.

Phoebe Prince, o adolescentă în vârstă de 15 ani, de origine irlandeză, elevă la South Hadley High School în Massachusetts SUA, s-a spânzurat din cauza presiunii comentariilor primite pe Twitter, Craigslist, Facebook şi Formspring, în multe dintre ele fiind numită “curva irlandeză”, generate de faptul că avea ca partener de dans un jucător de fotbal american mai mare ca vârstă decât ea. Mesajele în bătaie de joc au continuat chiar şi după moartea ei pe pagina creată in memoriam – RIP Phoebe Prince. phoebe prince rip Amanda Todd (1996 – 2012), când era în clasa a şaptea, a cunoscut online într-o cameră de chat un bărbat care a convins-o să-şi arate sânii. Un an mai târziu, bărbatul a contactat-o pe facebook, rugând-o să-i mai facă un mic show. A ameninţat că va arăta tuturor o fotografie compromiţătoare dacă nu îi respectă dorinţele, spunând că-i ştie adresa, numele, unde merge la şcoală şi care îi sunt prietenii şi familia. La scurt timp, fotografiile cu Amanda au apărut pe internet şi au devenit virale, astfel că au fost găsite cu uşurinţă şi de colegii de şcoală care au început ofensiva tachinărilor răutăcioase. Tânăra a devenit depresivă şi a început să consume droguri şi alcool.

Un an mai târziu, după ce s-a mutat la altă şcoală şi a reuşit să-şi facă un grup nou de prieteni, acelaşi bărbat a reapărut şi a creat un cont de facebook având ca poză de profil o fotografie topless cu Amanda Todd. Noii prieteni i-au întors spatele şi au început comentariile deloc blânde la adresa ei. De data aceasta, stările anxioase au trimis-o într-un loc mai întunecat, a început să se rănească prin tăiere. A schimbat din nou şcoala, a găsit chiar un băiat cu care a început să se întâlnească, dar colegele de la prima şcoală au găsit-o din nou şi de data aceasta au bătut-o cu bestialitate pe stradă, în faţa oamenilor care stăteau şi filmau scena de groază. A reuşit cu greu să ajungă acasă, unde a încercat să se sinucidă bând clor. A fost nevoită să se mute din nou. Din păcate terapia şi antidepresivele nu au ajutat-o, a continuat să se taie, a avut încercări de sinucidere, pentru ca în octombrie 2012 să fie găsită moartă, acasă în British Columbia, Canada.

În septembrie 2012, Amanda Todd şi-a spus povestea într-un film, pe care l-a postat pe youtube. Nu citiţi comentariile… printre ele există şi acestaHAHAHAHA LOSER SHE DIED for flashing her booooooobiiiies matafakin boobie flasher”. Şi ea are azi o pagină RIP

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=vOHXGNx-E7E&w=640&h=360]

Daniel Perry în vârstă de 17 ani, din Marea Britanie, s-a sinucis anul acesta după ce a fost şantajat de un grup de oameni ascunşi în online. Totul a pornit de la o conversaţie pe Skype, despre care Daniel credea că o poartă cu o fată de vârsta lui. I s-au cerut bani şi în schimb familia şi prietenii nu vor primi înregistrarea. Daniel i-a trimis un sms bunicii scriindu-i că e în drum spre casă, dar nu a mai ajuns…

Rehtaeh Parsons, o adolescentă de 17 ani din Halifax, Nova Scotia, a murit în aprilie 2013 după ce fotografiile făcute cu telefonul mobil în timpul atacului sexual la care a fost supusă în 2011, au circulat pe site-urile de socializare. A fost hărţuită în mod constant timp de doi ani şi a cedat. Rehtaeh s-a sinucis.

Carolina Picchio a murit, s-a sinucis în luna ianuarie a acestui an. Era o tânără din Italia care obişnuia să-şi exprime sentimentele, emoţiile, să posteze fotografii, pe Facebook aşa cum mulţi tineri o fac. Doar că, la un moment dat, pe reţeaua de socializare, a apărut un filmuleţ cu ea în care era arătată la o petrecere unde băuse şi era confuză, dezorientată. Din acel moment social media a devenit o tortura pentru Carolina. Un fost iubit şi prietenii acestuia au început să posteze mesaje abuzive, ofensatoare la adresa ei. Ce a început online, s-a reflectat rapid în viaţa ei de zi cu zi de la şcoală, între prietenii din Novara.

Pe 5 ianuarie s-a aruncat pe fereastra de la dormitor. Talita, sora Carolinei, şi alţi câţiva prieteni au raportat mesajele abuzive la facebook, dar nu s-a întâmplat nimic, acestea nu au fost şterse, nimeni n-a fost pedepsit. Pe lângă mesajele de pe facebook, tânăra a mai primit, chiar cu o zi înainte de moarte, alte 2600 de mesaje vulgare pe WhatsApp. Cazul Carolinei a devenit un punct de referinţă în lupta contra hărţuirii din mediul online în Italia. Şi ea are o pagină RIP. carolina picchio rip Tyler Clementi, victima lui Dharun Ravi care obişnuia să se distreze pe seama homosexualităţii lui Tyler pe Twitter, s-a aruncat de pe podul George Washington la 22 septembrie 2010.

Claudia Boerner a ajuns în atenţia publicului după ce a participat la “The Perfect Dinner”, un show TV în care mai mulţi concurenţi se luptă pentru titlul de “cel mai bun bucătar”. Şi-a luat viaţa, fiind victima abuzurilor prin email şi a mesajelor rău-voitoare pe conturile ei din reţelele sociale.

Jamey Rodemeyer a murit în 2011. Era un tânăr care a încercat să atragă atenţia internauţilor postând cu regularitate pe blogul său mesaje despre insultele pe care le primea pentru că era homosexual. A atras atenţia, din păcate primind în schimb batjocura lumii virtuale căreia se adresa – “Jamey este prost, homosexual, gras şi urât. Trebuie să moară”, “Nu mi-ar păsa dacă mori. Nimănui nu i-ar păsa, aşa că fă-o. Toată lumea ar fi mult mai fericită.” Fiind şi un fan declarat al lui Lady Gaga, moartea sa a atras atenţia artistei care i-a dedicat piesa Hair la festivalul iHeartRadio: “Vreau să atrag atenţia un moment pentru că săptămâna asta am pierdut un mic monstru. Jamey, ştiu că te uiţi la noi. Nu eşti o victimă, eşti o lecţie pentru toţi”. jamey rodemeyer rip Megan Meier s-a spânzurat după ce prietenia virtuală cu tânărul Josh Evans s-a terminat urât, cu mesaje crude care o îndemnau să-şi încheie socotelile cu viaţa. Doar că Josh Evans nu era Josh Evans, nu era tânăr, nu era nici măcar băiat. Josh Evans era de fapt Lori Drew, o vecină din St Louis, Missouri, în vârstă de 50 de ani, mamă a unei foste prietene. Toate acestea s-au întâmplat pe MySpace, unde doamna Drew împreună cu alţi “virtuali” au creat o pagină falsă pentru a o contacta pe Megan şi a afla ce părere are despre fosta prietenă, dra Drew. Şi Megan are o pagină de facebook RIP. megan meier rip Paris Jackson a avut o tentativă de suicid în urma unei depresii din cauza celor care o agresau pe Internet. Surse apropiate ale adolescentei de 15 ani au declarat pentru TMZ că aceasta s-a lăsat influenţată de mesajele lăsate pe pagina ei de Facebook. Multe se refereau la tatăl său, la acuzaţiile de molestare aduse împotriva lui şi la stilul ei de viaţă cât timp MJ era în viaţă. “Aceste mesaje au distrus-o”.

Hannah Smith are o pagină RIP pe facebook. A murit anul acesta. Avea 14 ani. Jo, sora ei de 16 ani, a găsit-o spânzurată, în dormitorul din casa părintească. A lăsat un bilet pe care a scris “Mă întreb dacă va fi vreodată mai bine”. De data aceasta n-a mai primit răspunsurile din online care au adus-o în acest punct. Hannah era activă pe ask.fm. Acolo a primit mesaje de genul “poţi să te sinucizi”, “bea clor”, “taie-te” şi altele care , în ciuda faptului că era o tânără pozitivă, care iubea viaţa, au doborât-o. “Trolls”, ucigaşii din online, au doborât-o. hannah smith rip Dave Smith, tatăl său, încearcă acum să determine autorităţile să închidă site-ul. Chiar primul ministru David Cameron a chemat la boicotarea ask.fm, părinţi, adolescenţi şi publicitari. Branduri ca Vodaphone, Laura Ashley and Specsavers şi ONG-uri ca Save the Children şi-au retras temporar publicitatea de pe site. Cameron a declarat pentru Sky News că “doar pentru că cineva face ceva online, nu înseamnă că este deasupra legii. Dacă inciţi pe cineva să facă rău, dacă inciţi la violenţă, este o încălcare a legii indiferent că este online sau offline.” Tot premierul britanic David Cameron a anunţat că cetăţenii nu vor mai avea acces la pornografie online automat, fiind nevoiţi să ceară acest lucru excplicit de la operatorii de internet din Marea Britanie introducând filtre care vor intra în funcţiune la sfârşitul acestui an. Organizaţia Open Rights Group, care militează pentru libertate în mediul digital, spune că filtrele de internet impuse de premier vor bloca şi „materialele violente“, „conţinutul cu caracter extemist“, „site-urile legate de anorexie sau de alte tulburări de alimentaţie“, „site-urile legate de sinucidere“, „alcool“ şi „fumat“.

Conform Daily Mail, adolescentele irlandeze Ciara Pugsley, 15 ani, din Leitrim şi Erin Gallagher, 13 ani, din Donega s-au sinucis din acelaşi motiv: hărţuire online pe Ask.fm. Şi ele au pagini RIP – RIP Ciara, RIP Erin Gallagher.

Josh Unsworth, în vârstă de 15 ani, din Lancashire, s-a spânzurat după ce a suferit luni întregi în urma mesajelor abuzive de pe ask.fm.

Ask.fm este o platformă de socializare cu sediul în Letonia, lansată în 2010 de fraţii Mark şi Ilja Terebin. Reţeaua este foarte populară în tări ca Brazilia, Statele Unite, Italia, Rusia, Germania, Marea Britanie, Turcia, Polonia şi are peste 50 de milioane de utilizatori în toată lumea. După incidentul de anul acesta din Anglia, fondatorii Mark şi Ilja Terebin au anunţat noi măsuri pentru a detecta abuzurile din reţea – un buton de raportare a abuzurilor mai vizibil, angajarea de personal care să se ocupe de aceste mesaje abuzive şi crearea unui website cu informaţii pentru părinţi. Bătaia de joc şi hărţuirea vor fi adăugate ca şi categorii când se raportează un abuz, aşa cum sunt spam sau scam, violenţa sau conţinutul pornografic şi o opţiune care va permite utilizatorilor să aleagă dacă vor sau nu ca întrebările să fie anonime. Măsurile vor începe să fie puse în aplicare din septembrie, iar website-ul pentru părinţi va apărea în primăvara lui 2014. Creatorii Ask.fm au declarat: “Numărul utilizatorilor a crescut cu o viteză peste aşteptări de la lansarea din 2010. Cu cât acest site creşte recunoaştem că trebuie să ne maturizăm şi adaptăm, nu ne mai permitem doar să stăm şi să fim atractivi pentru utilizatorii noştri, ci să şi promovăm un mediu sigur. Sperăm ca aceste măsuri, ca parte a implicării noastre în a aduce îmbunătăţiri şi măsuri noi de siguranţă, ne vor ajuta să ne atingem scopul.”

Facebook are o regulă care interzice accesul la un profil virtual dacă ai sub 13 ani. Cu toate acestea părinţii îşi dau acordul pentru a-i loga, ba chiar le creează propriilor copii conturi. În România se foloseşte mult pretextul jocurilor de pe platforma de socializare. Chestiune şi mai periculoasă, având în vedere că pentru a fi în top ca scor, trebuie să îţi faci o reţea suficient de puternică de prieteni virtuali şi ştim cu toţii că acest lucru este imposibil dacă stai şi verifici fiecare persoană cu care intri în contact.

Că vorbim despre Ask.fm (tinerii din România încă nu sunt foarte activi aici), despre Facebook, Twitter, Thumblr, Formspring, WhatsApp sau orice alte platforme de socializare şi aplicaţii, avem un termen comun, care face aceste întâmplări tragice să existe – Cyberbullying. Hărţuirea online – utilizarea internetului şi a tehnologiei pentru a produce rău oamenilor, în mod deliberat, ostil.  Vorbim despre o formă de violenţă care capătă tot mai mult teren în societate şi care este practicată mai mult de tineri, de adolescenţi. În ceea ce priveşte adulţii, se folosesc mai mult termenii cyberstalking sau cyberharassment. România a adoptat deocamdată termenii hater şi troller.

Statisticile fundaţiei i-SAFE arată că:

–          mai mult de jumătate din adolescenţi şi tineri au fost hărţuiţi online

–          peste 1 din 3 tineri au intrat în contact cu ameninţări în online

–          peste 25% dintre adolescenţi au fost hărţuiţi în mod repetat pe telefonul mobil şi internet

–          mai mult de jumătate din tineri nu spun părinţilor despre aceste experienţe.

The Cyberbulling Research Center a prezentat câteva idei conform statisticilor făcute:

–          peste 80% dintre tineri folosesc telefonul mobil cu regularitate, transformând cea mai populară formă de tehnologie în cel mai comun mediu de hărţuire cibernetică (cyberbullying)

–          în jur de jumătate din tineri au experimentat o formă de hărţuire cibernetică, 10 – 20 % în mod regulat

–          răutatea, comentariile răutăcioase şi împrăştierea zvonurilor sunt cele mai comune forme de cyberbullying

–          şi fetele şi băieţii pot fi în aceeaşi măsură victime dar şi terorişti online

–          hîrţuirea cibernetică afectează toate rasele

–          victimele au o probabilitate mai ridicată de a avea o părere proastă despre propria persoană şi gânduri suicidale.

Iată şi câteva motive pentru care hărţuirea cibernetică este mai periculoasă faţă de cea manifestată offline:

–          comportamentul de tip cyberbullying poate apărea oricând, la orice oră, chiar şi într-un ambient considerat sigur, cum ar fi acasă ori la şcoală

–          hărţuitorul se poate ascunde în spatele unei identităţi fictive, sub anonimat

–          distribuţia la nivel mare – emailurile şi mesajele sunt uşor distribuite, putând ajunge virale, crescând astfel suferinţa victimei. Un singur mesaj postat online sau trimis pe un telefon mobil poate fi transmis unei audienţe foarte  mari.

–          conţinutul ofensator pe internet nu dispare, poate apărea în orice moment

–          oricine poate deveni victimă

–          un mesaj privat sau o farsă pot deveni ofensatoare sau instrumente de hărţuire chiar dacă nu a fost asta intenţia initială .

Câteva exemple care se încadrează în acest peisaj urât din online:

–          emailuri cu “Fă-mi tema sau te omor în bătaie” – bârfe, zvonuri de genul “Cutare e o curvă” sau “Îl urăsc pe cutare” chiar şi sub forma unor desene, caricaturi, glume

–          hărţuirea pe chat

–          uploadarea imaginilor cu persoane dezbrăcate

–          mesaje de genul “eşti proastă”, “eşti urâtă şi grasă” pe reţele, iar când acestea interzic acest limbaj găsirea unor subterfugii prin prescurtări sau alte forme de genul “u r fat n ugly”. Au apărut multe forme de a fenta interdicţiile de pe platforme spre exemplu “Beehatch” pentru bitch, Gnoc – get naked on camera, Gypo – get your pants off, I h8 u – I hate you, Ni99er – (9 în loc de “g”), ?atch ur ????¡¡¡ (watch your back)

John Stephens (Senior Vice President for Keenan & Associates) cu o vastă experienţă în ceea ce priveşte adolescenţii, mediul şcolar, dedicându-şi o mare parte a timpului pentru a explica adolescenţilor din California pericolele hărţuirii online prin programe în şcoli şi licee spune că: “Cyberbullying a devenit o epidemie în Statele Unite. Noua generaţie de copii creşte pe internet şi-şi dezvoltă propriile reguli. Un studiu recent al Kaiser Familz Foundation dezvăluie că ântre 8 şi 18 ani, copiii îşi petrec în medie şapte ore şi jumătate “plugged-in” – adică online, la mobil sau conectaţi la alte aparate, gadgeturi. Şi ântr-o statistică a Cyberbulying Research Center, 20% din elevii de liceu au avut gânduri suicidale. Este o tendinţă de sinucidere în creştere la vârstele între 10 şi 19 ani corelată cu hărţuirea din reţelele sociale. Rata morţii în rândul acestor tineri este în creştere şi se pune din ce în ce mai mult întrebarea dacî nu cumva era digitală a făcut tinerii mai duri, mai violenţi şi lipsiţi de sentimente. Efectele hărţuirii cibernetice pot fi mult mai severe în comparaţie cu cele din viaţa reală, tradiţională, pentru că tânărul afectat nu găseşte nicio scăpare, niciun loc pentru a se ascunde. Când hărţuirea ajunge la nivelul internetului, scapă de sub control. Sunt mult mai mulţi martori ai hărţuirii cibernetice şi realitatea este că aceştia nu dorm niciodată. Suntem în stadiul incipient al unei epidemii a pericolului din social media. Vremurile în care erai bătut la şcoală şi reuşeai să ajungi acasă până la urmă, au trecut. Vremurile în care erai tachinat de colegi şi toată povestea se sfârşea cu câteva lacrimi, au trecut. Trăim într-un timp în care hărţuitorul te poate găsi oricând, oriunde, un timp în care umilinţa este la un click distanţă de o audienţă extrem de mare.

Secolul XXI a adus oportunităţi incredibile, dar şi pericole la fel de mari prin social media şi mult prea multe tragedii în rândul tinerilor. Este momentul să oprim această epidemie.”

Incidenţa cazurilor de suicid raportate a ajuns la un procent de 44% între ianuarie 2011 şi aprilie 2012 în Statele Unite ale Americii. Acelaşi studiu spune că 78%  dintre adolescenţii care s-au sinucis au fost hărţuiţi atât la şcoală cât şi în mediul online, 17% fiind confruntaţi cu această formă de agresiune doar pe internet. Tulburări de personalitate au fost înregistrate în 32% dintre adolescenţi şi forme de depresie prezente la 15%.

Pentru România  nu există încă statistici clare. Ţara noastră are încă o societate care consideră aceste subiecte tabu. Câţi dintre părinţii din România ar recunoaşte că au un copil depresiv din cauza internetului? Pe de altă parte, tsunami acesta nici nu a atins probabil la nivelul maxim tinerii noştri. Doar că… mai e un pas.

Studiile recente arată că 70% dintre copiii români de gimnaziu sunt expuşi la imagini şi mesaje perverse şi degradante când navighează pe internet. 45% dintre copiii români au accesat fie din întâmplare, fie intenţionat site-uri cu nuditate şi pornografie. 13% dintre copiii români cu vârste cuprinse între 6 şi 15 ani au vizionat un film pornografic (deocamdată peste jumătate din ei au folosit televizorul în acest scop), în timp ce 1% dintre copiii români au vizionat până la vârsta de 6-8 ani filme pornografice.

Potrivit studiului Mediascope Europe 2012 internetul este mediul preferat al românilor. În ţara noastră oamenii petrec în medie 18,6 ore online (peste media europeană de 14,1 şi peste cea din regiune de 16,1) pe săptămână. Timpul petrecut online diferă în funcţie de echipamentul folosit: 18,3 ore online pentru cei care folosesc computerul comparativ cu 12,4 ore pentru cei care folosesc telefonul mobil. Tinerii, cu vârsta cuprinsă între 16-24 de ani, sunt campioni la timpul petrecut online pe ambele dispozitive. 75% din “heavy userii” de internet provin din acest interval de vârstă. În România sunt 7,2 milioane de utilizatori de internet (dintr-o populaţie adultă de 18,7 milioane de persoane). 39% dintre români sunt online, e drept, mai puţin decât media din Uniunea Europeanî care este de 65%. 21% dintre utilizatorii romani de internet folosesc mai mult de un dispozitiv pentru a accesa internetul, in timp ce 9% dintre romani intra online prin intermediul telefoanelor mobile.

Dependenţa de internet a fost introdusă în ediţia de anul acesta a Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders şi marcată ca necesitând studii aprofundate, notează Russia Today. Cei mai expuşi riscului sunt copiii care, aşa cum au observat părinţii, devin nervoşi, chiar violenţi, atunci când device-urile care le permit accesul la internet sau la diverse jocuri le sunt luate şi puse de-o parte. Folosirea excesivă a reţelelor sociale, cumpărăturile online, jocurile de noroc online, dar şi jocurile online în general, blogging-ul excesiv şi vizualizarea materialelor video şi a celor pornografice se numără printre obiceiurile dependenţilor de internet, arată un infografic realizat de Maps Of World. Tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani sunt cei care folosesc în mod excesiv internetul –  71%. De asemenea, 75% dintre respondenţii la studiu au declarat că petrec mai mult timp online decât şi-au propus, iar 41% preferă să petreacă timpul în spaţiul virtual în detrimentul ieşirilor cu prietenii.

Da, poate că tsunami numit cyberbullying încă n-a atins ţărmul nostru. Dar!!! Dar vedem mai des cum în şcolile din România, în haosul creat de viziunile diferite care vin la puterea decizională, hărţuirea, agresivitatea, violenţa sunt în creştere. Pe de altă parte, în mediul online vedem vedetele comentate cu un limbaj din ce în ce mai agresiv, oamenii politici (poate pe bună dreptate, dar fără argument pentru limbajul suburban) huliţi cu expresii din ce în ce mai ofensatoare, tinerii criticaţi şi înjosiţi prin expresii care depăşesc limitele impuse de conduita firească a uni normal al societăţii pe care îl dorim toţi ş.a.m.d.

Un semn de întrebare pus la momentul potrivit ne poate duce într-un loc mai sigur pentru copiii noştri, pentru viitor. Nu ne mai putem baza pe faptul că în România accesul la internet este un lux, pentru că nu mai este unul care să nu fie permis pentru orice categorie socială, nu ne mai putem ascunde în spatele lipsei de statistici, momentul pentru a ne întreba dacă suntem pregătiţi pentru acest virus este acum, înainte de epidemia care se apropie. Cu ce îl aşteptăm?

Depresia va fi în  anul 2020 a doua boală din lume, potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În România sunt 5 psihoterapeuţi la 100.000 de locuitori. Din ce in ce mai mult, printre pacienţii care au nevoie de terapie, se află copii.

Se vorbeşte la nivel mondial tot mai  mult despre “scăderea imunităţii psihice ” a oamenilor, în timp ce în România sunt de patru sute de ori mai puţini specialişti în psihoterapie decât media europeană. Nu mai vorbesc de cei care au ca target adolescenţii, tinerii şi efectele asupra acestora venite din online. Sunt cinci (5!!!) doctori la suta de mii de locuitori, în vreme ce media este de 2000. Faptul că la unele cabinete numărul pacienţilor a crescut cu 50% în ultimul an, nu poate fi o veste bună.

Deocamdată avem în România, cum spuneam, hateri şi trolleri. De fapt, aceştia sunt cyberbullyies – ucigaşii din online. Iar pe facebook avem multe pagini RIP.  Poate că a venit momentul să spunem lucrurilor pe numele adevărat.

 

PS: sursa The Almighty WWW. Nu vă plictisesc cu lista, e enormă. Consideraţi-vă citaţi toţi.