România este reprezentată de șapte universități în clasamentul extins al acestui an din noul Top QS, Țările în Curs de Dezvoltare din Europa și Asia Centrală 2015/16.

Este vorba despre cea de-a două ediție a acestui clasament, unde în top 100, în funcție de indicele reputației academice, sunt prezente 4 universități românești, iar Universitatea din București are o performanță deosebită, reprezentând locul 23 în regiune.

Și celelalte universități românești au obținut poziții bune, la indicatori diferiți. Universitatea de Vest din Timișoara este pe locul 30 la indicatorul ce reprezintă citări academice, în ciuda poziției generale – locul 58, iar la indicatorul privind studiile doctorale se evidențiază și Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași și Universitatea din Craiova.

EECA Top Universities 2015/16 – România             

– locul 36 – Universitatea din București

– locul 41 – Universitatea Babeș-Bolyai

– locul 51 – Universitatea Alexandru Ioan Cuza

– locul 58 – Universitatea de Vest din Timișoara

– locul 62 – Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași

– locurile 101-110 – Universitatea Politehnică din București

– locurile 131-140 – Universitatea din Craiova

© QS Quacquarelli Symonds 2004-2015 www.TopUniversities.com

În clasament sunt prezente universități din peste douazeci de țări care sunt în continuă dezvoltare și care joacă un rol esențial în dezvoltarea socială și economică a regiunii. Rusia domină în continuare topul, cu 48 de universități din totalul de 150, înaintea Turciei (16 universități) și Kazahstan (14 universități). Albania și Armenia au avut pentru prima dată universități analizate de QS, deși acestea nu sunt reprezentate în top 150.

EECA Top 10 Universities 2015/16   

1        Universitatea de Stat Lomonosov Moscova (Rusia)

2        Universitatea de Stat Novosibirsk (Rusia)

3        Universitatea Charles (Cehia)

4        Universitatea din Tartu (Estonia)

5        Universitatea de Stat Sankt Petersburg (Rusia)

6        Universitatea din Varșovia (Polonia)

7        Universitatea Jagiellonian (Polonia)

8        Universitatea Tehnică Cehă din Praga (Cehia)

9        Universitatea Masaryk (Cehia)

10      Institutul de Fizică și Tehnologie din Moscova (Rusia)

© QS Quacquarelli Symonds 2004-2015 www.TopUniversities.com All rights reserved.

Clasamentul universităților din țările în curs de dezvoltare are rolul de a analiza mai atent învățământul din această regiune, în contextul global. Deși anul trecut QS a intrat în contact cu 268 de universități, a analizat 237 și a publicat Top 100 al acestora, în acest an au fost analizate peste 500 de instituții de învățământ.

Este o dovadă asupra puterii și bogăției invățământului internațional din regiune. QS speră ca această ediție a clasamentului să contribuie la mobilitatea în regiune a studenților, mai ales având în vedere faptul că acum s-au adăugat două destinații noi.

Dasha Karzunina, cercetător internațional al QS

Noul Top QS: Țările în Curs de Dezvoltare din Europa și Asia Centrală 2015/16 este lansat astăzi la Universitatea Boğaziçi din Istanbul.