De câte ori nu v-aţi spus în gând sau chiar cu voce tare „Gata, plec!”…
De câte ori nu v-aţi visat zburând oriunde şi totuşi era doar un vis…
După ce am văzut filmul de animaţie Up, vă jur, mi-a venit să urc pe casă cu nişte baloane şi s-o fac să zboare cu noi într-un loc mai bun, mai frumos… Aşa ca-n imaginea de mai jos.

JT Up

Culmea e că… e o imagine reală, chiar de azi dimineaţă, când un american a decolat în marea aventură care îi poate aduce statutul de singurul om din istorie care a traversat Oceanul Atlantic cu ajutorul baloanelor umplute cu heliu. Cu ocazia asta (omul cât trăieşte învaţă şi vă rog să-mi iertaţi ignoranţa de până acum) am aflat şi un termen nou – cluster ballooning adică forma de zbor cu balonul care presupune mai multe baloane, un grup de baloane umflate cu heliu. Şi am mai aflat ceva. Omul din această dimineaţă, despre care o să vă povestesc imediat, nu e singurul care zboară aşa.
În 1982, Larry Walters, fără să aibă nicio experienţă de zbor, a ataşat 42 de baloane cu heliu unui scaun şi… dus a fost. Chestia asta l-a costat o acuzaţie din partea FAA (Federal Aviation Administration). În apărare, Larry a argumentat că vroia să vadă dacă poate să se ridice măcar la 100 de metri deasupra pământului, doar că a subestimat puterea heliului, care l-a făcut să se ridice la 4,9 de km, de 490 de ori mai mult decât estimase iniţial, iar centura cu care se asigurase s-a rupt. Înarmat şi cu un pistol cu aer comprimat, gândindu-se să-şi controleze astfel altitudinea totuşi, a ezitat să-l folosească, în ultimul moment însă a spart din baloane şi a reuşit astfel să coboare pe pământ.
Acesta a fost începutul nebuniei cluster balloons. Zborurile lui John Ninomiya au fost transmise de Science Channel, History Channel, TLC, MTV, TechTV.
Guinness Book of World Records recunoaşte recordul obţinut de Mike Howard (Marea Britanie) şi Steve Davis (SUA) pe 4 august 2001, când ajutaţi de 400 de baloane cu heliu au ajuns la o altitudine de 5600 m. Pe 8 iunie 2013, Joe Barbera s-a lansat cu un scaun cu baloane umplute cu heliu şi-a ajuns la 6459 de metri deasupra pământului, un record care stă să fie recunoscut şi înregistrat de Cartea Recordurilor.

Jonathan baloane
În iunie 2008, Jonathan Trappe a ataşat un mănunchi de baloane scunului de la birou şi-a zburat timp de 4 ore, ajungând până la 4500 altitudine. A coborât şi a dus scaunul la birou. Un scaun fericit care a scăpat intact după aventură. Pe 28 mai 2010, Jonathan a traversat Canalul Mânecii tot într-un astfel de aparat de zbor, ajungând subiect de ştiri la Sky News şi în lumea întreagă.
Şi am ajuns şi pe 12 septembrie 2013. Jonathan Trappe, acelaşi Jonathan Trappe, a pornit în călătoria care trebuie să-l traverseze Oceanul Atlantic, să zboare din America în Europa, cu ajutorul a 370 de baloane cu umflate cu heliu. De data asta, ca măsură de siguranţă, având în vedere că zborul durează mai mult şi este în majoritate deasupra apei, şi-a ataşat o barcă pe post de suport… e şi mai confortabil.

JT
Jonathan a decolat astăzi la ora 11,20 GMT, pe ceaţă, din Caribou (Maine) Statele Unite. Dacă va reuşi va fi primul şi singurul din istorie, până în acest moment, care a făcut aşa ceva.

Jonathan Trappe 2
Jonathan Trappe are brevet de pilot şi deţine recordul pentru cel mai de durată zbor cu baloanele cu heliu – 14 ore. Aventura începută azi presupune 62 de ore în aer.
Puteţi urmări traseul Up Across The Atlantic aici.
Nu ştiu cum se urează în acest sport, dar îi doresc să ajungă cu bine pe pământ european!

surse dailymail.co.uk (foto), Wikipedia, clusterballoon.com