Bă, pacienți! Bă, hepatici, bă! Bă, cirotici!

Face-ți liniște, nu mai intrați în encefalopatie și nu mai muriți urlând de neputință, bă!

Un sunet să n-aud când muriți, că purtăm negocieri, mă! Purtăm negocieri și „dacă se poartă în linişte, atunci cu siguranţă lucrurile vor fi bune”!

Citatul e din negociatorul șef la hepatita C, Vasile Ciurchea, care e și șefu la CNAS. Da, același Vasile din legenda „Vasile și cardul de sănătate”. Acum Vasile ne asigură că CNAS are bani pentru introducere terapiei fără interferon, dar că vrea „ca toate lucrurile să fie extrem de transparente şi vreau să îi rog pe pacienţii cu hepatită să ne ajute în negocierea noastră, nu să fie de partea cealaltă. Dacă înţeleg şi mai pot să reziste o săptămână, două, trei, lucrurile se vor finaliza.”

game overVasile și Virus C – scenetă –

– Bă, Vasile, eu o să te omor!

– Viruse C, mai lasă-mă un pic.

– Cât, Vasile?

– O săptămână. Două. Trei.

Potrivit calculelor CNAS, sunt 5.000 de pacienţi care au nevoie de aceste terapii noi şi care vor intra în primul val de tratament, pentru că nu au altă alternativă terapeutică, dar apoi va fi o altă grupă. În bugetul CNAS există fonduri pentru cei 5.000 de pacienţi. (mediafax)

Vă dați seama, calculele CNAS sunt exacte. Adică, e imposibil ca o instituție ca CNAS, cu Vasile la butonul de liniște, să nu dețină cifra corectă. La 1.000.000 de români bolnavi de hepatita C, tot după calculele CNAS.

Ca să înțelegeți, Vasile se adresează bolnavilor în stadiu avansat. Vasile cere liniște unor oameni disperați, care poate chiar acum au vorbit pentru ultima oară.

Se moare pe capete din cauza virusului B și a virusului C, dar pacientul cronic stă la mila negocierilor dintre CNAS și producătorii de medicamente. E cineva fericit? E cineva liniștit?

Estimările OMS spun că 240 de milioane suferă de hepatită de tip B, iar 150 de milioane au contractat virusul hepatitic C, fiind estimări nerealiste pentru că majoritatea țărilor sărace, așa ca România, nu dau cifre exacte sau le ascund sub preș. Hepatita ucide în fiecare an aproximativ 1,4 milioane de oameni.

În România, sunt 10% din cele 12 milioane de persoane din Europa, care se presupune că ar fi infectate cu virus hepatic C.

România se află pe locul 4 la nivel global în ceea ce priveşte decesele cauzate de hepatita B şi C.

România se află pe locul 1 în Uniunea Europeană, în ceea ce priveşte prevalenţa infecției cu virusul C. În Europa, sub-genotipul cu prevalența cea mai mare este 1b (47%), România fiind o țară cu 99% prevalență a acestui sub-genotip.

Prognozele arată un vârf al incidenţei hepatitei în 2020, în urma cumulului obţinut între pacienţii infectaţi înainte de anul 1989, cu persoanele nou infectate. hepato.ro

România se situează pe locul 25 din 30 de state europene în ceea ce priveşte accesul pacienţilor cu hepatită la tratament şi servicii medicale specializate.

Toate cifrele legate de România sunt PRESUPUNERI. Pentru că deși se cere un screening național, nu se face. Deși se promite și se anunță pe la conferințe, cum s-a anunțat anul trecut, NU se face! În orice stat, virusurile hepatice B şi C reprezintă probleme de sănătate publică, dar România vrea cu încăpățânare să fie o excepție.

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice cere un program național de screening din 2009. A cerut și ieri, în stradă, dar s-au auzit puțin pentru că unii pot să aducă 100.000 de oameni sănătoși care să împiedice o demisie și asta e mult mai important. APAH vine la demonstrație numai cu bolnavi!

În România, deși a crescut numărul donatorilor, se moare în așteptarea unui ficat. Se moare după ce se stă și 2 luni în spital, în așteptarea vieții.

Se moare pentru că în România se discută, se analizează, se negociază, se promite și se cere liniște.

Se cere liniște și răbdare muribundului. De fapt, mortului, căci oameni ca Vasile ne pun crucile pe piept din timp, de când încă mai suntem pe verticală.

Să spui unui hepatic în stadiu avansat că „lucrurile vor fi bune”, în România hepatitei C și B, e ca și cum i-ai spune să stea liniștit că mai avem loc de gropi.

RUȘINE, Vasile!

consult